[操作疑難] 舊HDD問題

如果我買咗隻新SSD放落新機度裝windows, 係咪之後再插返舊機o既舊HDD落去, 就讀到舊HDD啲data?

但如果我其中一隻舊HDD都裝咗windows(叫C drive), 咁插落新機度會唔會撞? 因為新機個windows drive 都係C drive. 係咪一定要format呢隻裝咗windows o既舊HDD?

謝高手解答!

如果我買咗隻新SSD放落新機度裝windows, 係咪之後再插返舊機o既舊HDD落去, 就讀到舊HDD啲data?
程式除外

小心BIOS內的setting,不要boot錯舊harddisk便是。

新機裝舊hdd唔會撞到 c driver,另外插落去果隻只會當普通data認

ywthk987 發表於 2016-5-2 11:58
ah_tak 發表於 2016-5-2 13:20
holyAS 發表於 2016-5-2 13:22

多謝回覆! 即係我用新SSD boot起機後, 用嚟裝舊windows嗰隻舊HDD係唔會有代號(e.g. C:\)住?

小心BIOS內的setting,不要boot錯舊harddisk便是。
ah_tak 發表於 2016-5-2 13:20

底板 SATA ports 是有次序的
要睇番底板說明書點排
如果冇在 BIOS 特別 set
好可能 boot 左入去第一個/次序細的 SATA HDD
如果唔睇說明書
就入 BIOS 睇清楚 boot device sequence

回覆 5# aaeaae115

你Boot咗入去SSD個Windows之後,Windows會自動指派一個磁碟代號比舊HDD上面每一個分割區,但一定唔會係C:\