[操作疑難] hd tune vs crystal info

我有隻wd 3T hd,
hd tune pro 5.5 出c7 attention
但crystal info乜alert都無,
是否無事?

Cap pic?

Cap pic?
videocd 發表於 2016-5-3 23:54

請指點

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

C7代表SATA條線有問題,最好就換過條線,如果個數值無增加即係解決咗個問題。

C7代表SATA條線有問題,最好就換過條線,如果個數值無增加即係解決咗個問題。 ...
harryytm 發表於 2016-5-4 06:50

條線係技嘉原裝, 裝好後又無搞佢, 咁都有問題, 好鬼化學...

條線係技嘉原裝, 裝好後又無搞佢, 咁都有問題, 好鬼化學...
redhothits 發表於 2016-5-4 13:47

C7 > 0 好常見
我幾乎隻隻HDD都有C7
得一隻插過usb adapter既有8百幾...其他都 < 50
全部正常運作
C7個數唔會歸0...HD Tune warning亦唔會消失
但唔可以比佢 keep住升

C7 &gt; 0 好常見
我幾乎隻隻HDD都有C7
得一隻插過usb adapter既有8百幾...其他都 &lt; 50
全部正常運作
C7個 ...
1597532468000 發表於 2016-5-4 21:54

今日再睇,無增加!
如大家所言,應該無事卦
但都有d意思買隻toshiba4t代替佢,佢就用黎做backup

我有隻wd 3T hd,
hd tune pro 5.5 出c7 attention
但crystal info乜alert都無,
是否無事?
redhothits 發表於 2016-5-3 23:51

WD 官方程式有無出C7 error

WD 官方程式有無出C7 error
zoin0000 發表於 2016-5-4 23:31

未裝黎試

redhothits 發表於 2016-5-4 01:47 PM

之前有聽過技X果咋SATA線真係麻麻地,比較容易出C7