[購買問題] 1TB hot-plus Sata HDD GB1000EAMYC購買問題

我公司有一部HP DL180 G6,其中一隻HDD閃橙燈,又已經過了保養期,所以索性買新的去換。

打去HP詢問有關該硬碟的價錢 (1TB hot-plus Sata HDD GB1000EAMYC, P/N 454273-001),
HP又叫我打去MicroLab報價,一見到價錢就傻眼了,1隻該型號HDD就要價2000多元,上門安裝手續費要800元。 ( 報價單沒列明硬碟的牌子,我猜應該是HP原廠)

我對這方面沒什麼經驗,想問一下這收費價錢是否合理?
因為我上網找過該型號的價格,在taobao買也只需500多元,在外國買也只需120美元。

另外,換hdd時,是不是直接拔下壞的那隻,直接換新的嗎?

HP 無做硬碟
多數係seagate, wd 貼牌

應該都係普通野姐

http://www.amazon.com/HP-Interna ... 3-001/dp/B003GBU1VI

買多幾隻返黎, 一次過成組ARRAY換晒佢

放心買其他牌子吧,HP肯定無自己生產硬碟機。Laptop就多數係用HGST的硬碟機。

放心買其他牌子吧,HP肯定無自己生產硬碟機。Laptop就多數係用HGST的硬碟機。 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-4 20:32

驚佢個FIRMWARE
HP特別麻煩.

驚佢個FIRMWARE
HP特別麻煩.
evo4b 發表於 2016-5-4 20:45

而家HDD咁鬼平,買個回來試試,就算唔得也不會浪費,可以俾其他野用。好過俾佢咁樣來搶錢!

我用HD tuno想去看硬碟型號時,發現它是HP LOGICAL VOLUME SCSI Disk Device,我又不敢拆壞的那一隻出來看,請問買其他牌子會有影響嗎?

另外換hdd時,是不是直接拔下壞的那隻,直接插隻新的嗎?

廠機賺維修錢是常識吧

公司機一定係搵番 HP Authorized Partner.

我用HD tuno想去看硬碟型號時,發現它是HP LOGICAL VOLUME SCSI Disk Device,我又不敢拆壞的那一隻出來看 ...
hiiii 發表於 2016-5-5 09:09

你應該是見到底板的 raid volume, 不是 HDD 的 physical volume 來
vendor 報的價錢係咁上下 ~ 我建議你開個 raid manager 睇下有問題的 HDD 實際是咩 model 先

我用HD tuno想去看硬碟型號時,發現它是HP LOGICAL VOLUME SCSI Disk Device,我又不敢拆壞的那一隻出來看 ...
hiiii 發表於 2016-5-5 09:09

應該係硬碟接左落raid card再起array
其實保險啲就用p/n 去 買返一組相同嘅返黎換左佢

Amazon or taobao

如果部野有空位,就直接插隻新碟入機度
入去raid manager 認返隻野
再initialize,再rebuild

都係大路動作,backup, 換碟,重新起返隻array, rebuild..etc
睇下你想野做。