[操作疑難] HD tune check到有紅點,仲用唔用得?

我自己都買過好多HDD,除左十年前遇過有Bad Sector之外,近幾年都無事無幹。終於最近被本壇惡名昭彰的WD blue 4TB打破,用左一年左右,有日開機話隻HDD有問題,數左一輪之後死左一邊partition入唔到。Format左無事,但用HD tune check左有兩點。

其實仲用唔用得? 可唔可以攞去做RMA?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我自己都買過好多HDD,除左十年前遇過有Bad Sector之外,近幾年都無事無幹。終於最近被本壇惡名昭彰的WD bl ...
英雄無敵 發表於 2016-5-5 00:51

我唔會信HD Tune個Surface Scan,你再Scan多次啲壞區會因為比HDD Firmware自我隱藏咗而消失,最準確都係睇返S.M.A.R.T.先答到你,如果"0x05 Reallocated Sector Count 重定位磁區計數" 嘅RAW值大過0即係有壞區。

我會選擇用返HDD個自我檢功能去掃壞區,用smartmontools打smartctl X: -t long指令就可以命令隻硬碟個Firmware做完整表面檢查。

https://www.smartmontools.org/

例子:
>smartctl -t long /dev/csmi0,3
smartctl 6.4 2015-06-04 r4109 [i686-w64-mingw32-win8(64)] (sf-6.4-1)
Copyright (C) 2002-15, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF OFFLINE IMMEDIATE AND SELF-TEST SECTION ===
Sending command: "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode".
Drive command "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode" successful.
Testing has begun.
Please wait 246 minutes for test to complete.
Test will complete after Thu May 05 05:33:27 2016

Use smartctl -X to abort test.

解釋:
Extended self-test指令
Intel RAID第0個控制器第3隻磁碟機
預計完成掃描時間

回覆 1# 英雄無敵

另外介紹樓主一個自由嘅免費Screenshot工具,好過你用手機影個Mon,可以將個屏幕畫面Save做最適合screenshot嘅PNG格式。

http://lightscreen.com.ar/

回覆 1# 英雄無敵

回覆  英雄無敵

另外介紹樓主一個自由嘅免費Screenshot工具,好過你用手機影個Mon,可以將個屏幕畫面Save ...
harryytm 發表於 2016-5-5 02:09

HDtune有個screenshot button咖
圖中floppy icon 就係

回覆 2# harryytm

唔該師兄,唔係好明呢樣野點用,有無簡單d裝software check既方法?

我唔會信HD Tune個Surface Scan,你再Scan多次啲壞區會因為比HDD Firmware自我隱藏咗而消失,最準確都係 ...
harryytm 發表於 2016-5-5 01:21

246min, 2TB or other ? Model ?

回覆 4# 1597532468000

這又如何?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 6# GbE

4TB, hd tune can't detect over 3tb hdd...

回覆  1597532468000

這又如何?
英雄無敵 發表於 2016-5-5 22:45

有bad sector?!

C5 未清都係有問題, 拎去保 (換)