[其他] HDD 發現C5 error, 可以頂多一兩年用嗎

HDD save data only, 可以頂多一兩年用嗎?
thanks!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔止C5, 仲有05
一般有幾粒問題不大
但係要留意住佢會唔會突然增加好多
如果會就要即刻換走佢

唔止C5, 仲有05
一般有幾粒問題不大
但係要留意住佢會唔會突然增加好多
如果會就要即刻換走佢 ...
KinChungE 發表於 2016-5-5 15:30

明白

I've a 7 yrs old Seagate 500GB with #5 Reallocated Sectors Count of 16 bad sectors ... 3 yrs ago.  Today, the figure is still 16 .

我建議你速速back up哂成隻HD既data.
再玩落去連HD都認唔到就喊都無謂!
兩套野都出左警告.

用咗chkdsk fix咗未,C5 fix咗會去05
fix唔到會去C6,即係真B仔

用咗chkdsk fix咗未,C5 fix咗會去05
fix唔到會去C6,即係真B仔
Kennn 發表於 2016-5-6 00:59

已經chkdsk fix 了, 之前之後無變化~

回覆 1# simontang

睇型號而定. 不過, 平野一出現噉既問題後, 野會好快打彎.

已經chkdsk fix 了, 之前之後無變化~
simontang 發表於 2016-5-6 11:42 AM

https://zh.wikipedia.org/wiki/CHKDSK

chkdsk E: /r

齋check冇用,你要加/r
用cmd攪

chkdsk E: /r

齋check冇用,你要加/r
用cmd攪
Kennn 發表於 2016-5-6 14:19

之前之後無變化~