[產品資訊] ching點睇Seagate隻1TB SSHD

俾多一百買粒8GB MLC又好似好戇居 重未計P/E 但事實開檔速度對比普通HDD又真係快好多 接近SSD
定係買返WD BLUE 1TB算

咁Bt有無影響壽命?

via HKEPC Reader for Android

你唔怕連死4隻可以試

有點雞肋
唔多想買

No.Eye.See

俾多一百買粒8GB MLC又好似好戇居 重未計P/E 但事實開檔速度對比普通HDD又真係快好多 接近SSD
定係買返WD  ...
wow189 發表於 2016-5-10 04:03

粒 NAND 只係用嚟裝你成日讀取嘅離散數據(即係細嗰啲數據散塊),8GB 點會唔夠?

除非真係好似Laptop咁無位,而家SSD咁平,在桌面機的情況下,真係唔會考慮用SSHD。

定係買返WD  ...
wow189 發表於 2016-5-10 04:03

佢有出一個內置32GB nand ver. SSHD.

定係買返WD BLUE 1TB算
wow189 發表於 10/5/2016 04:03

SSHD 比普通的 Desktop HDD 還有多一年保養的。

本身我覺得不錯,品質也 OK,我自己都有數隻這款 HDD (1TB / 2TB / 4TB) 使用中。

不過,話說回來,現在的 SSD 便宜了這麼多,似乎買 SSHD 不太值。