[其他] 死雞集中營

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D2&page=3

原先此帖經已關閉,唔知仲有無人有興趣把經已過左保用期又出現故障的死雞硬碟機拆出來研究一下,看看裡面是否出現像此圖片出現的問題?

原先此帖經已關閉,唔知仲有無人有興趣把經已過左保用期又出現故障的死雞硬碟機拆出來研究一下,看看裡面 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 20:53

我隻死咗、原本用嚟裝相嘅3碟版2TB死雞仲未拎去做數據恢復,唔拆得
另外有隻1.5TB嘅死雞,認到但係一睇folder就hang機,或者可以拆開睇睇,不過我無星頭批。

我隻死咗、原本用嚟裝相嘅3碟版2TB死雞仲未拎去做數據恢復,唔拆得
另外有隻1.5TB嘅死雞,或者可以 ...
harryytm 發表於 2016-5-11 21:01

哈哈,出來行走江湖,呢D小工具一定要有的,唔係點可以開棺驗屍。

哈哈,出來行走江湖,呢D小工具一定要有的,唔係點可以開棺驗屍。
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 21:05

而家我啲重要野都有做full backup,過咗保又死咗嘅或者可以嘅,但暫時主要用嚟backup嗰4隻2TB死雞仲未死得。

話說你有無睇下個透氣filter有無事,無埋由個air filter咁黑wor,我都係覺得似磁頭撞落碟啲磁粉多啲。

補充:舊Post 30樓

話說你有無睇下個透氣filter有無事,無埋由個air filter咁黑wor,我都係覺得似磁頭撞落碟啲磁粉多啲。 ...
harryytm 發表於 2016-5-11 21:11

我可以100%肯定話你知,唔關個透氣filter事!

我可以100%肯定話你知,唔關個透氣filter事!
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 21:15

我講緊收喺PCB低下嗰透氣個filter喎,之前有啲30#低個師兄話關事,我就唔多覺係。
但你所講嘅炭粉,我就都覺得唔係,我以前拆過啲舊HDD,塊filter應該入面咩都無嘅。

我講緊收喺PCB低下嗰透氣個filter喎,之前有啲師兄話關事,我就唔多覺係。 ...
harryytm 發表於 2016-5-11 21:18

一個HDD內有幾多個Filter,有幾多種Filter,裝係邊度,我都好清楚。因為這些Filter係我以前工作的公司生產的!

一個HDD內有幾多個Filter,有幾多種Filter,裝係邊度,我都好清楚。因為這些Filter係我以前工作的公司生 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 21:24

你咁講即係有炭粉喺入面嘅?

你咁講即係有炭粉喺入面嘅?
harryytm 發表於 2016-5-11 21:26

無錯,圖片內的這個filter,裡面係有碳珠的,正常係唔會爆左和有碳粉滲出來的,因為所有產品,全部都係在class 100的cleanroom內生產和包裝的。