[教學] HDD 好似無乜平過? 2TB仲係要 HKD 470

而家大容量既SSD仲咁Q貴,大容量HDD無競爭做咩要咁快減價呢?

依家啲劇/片/相的SIZE越來越大,預計大容量HDD需求量持續上升 (個人純粹預測)

而家大容量既SSD仲咁Q貴,大容量HDD無競爭做咩要咁快減價呢?
antonyhk 發表於 2016-5-23 22:37

WD 同 Toshiba 都有 nand 生意
跟本無競爭邊洗減價

因為技術成本無辦法再下降,所以先至減唔到價啦...除非有新技術,如果唔係我估都係差唔多價錢

470?

商用版. 1TB 平均要510, 但一定要買10TB (PMR)才會獲如此"優惠". 目前8TB(可粗用)價格只不過肆仟港元都唔夠.

基本上, 硬碟按價格區分, 只有三個選擇. 一係1TB 2.5寸, 一係2TB普通, 一係6TB或以上.

目前公司建議你買大啲, 越大越抵噉話. 我自己都同意呢點.

依家啲劇/片/相的SIZE越來越大,預計大容量HDD需求量持續上升 (個人純粹預測) ...
HONG-BAC 發表於 2016-5-23 22:54

依家乜都上網睇,搵鬼人下載,
留返HDD錢去買會員好過,9成人都係ONLINE睇多
7成500GB都夠,9成人1TB都塞唔滿,剩低個1成撐住個大容量HDD市, SERVER又係另一個市場,
跌價跌咁快搵邊個接D舊貨

依家乜都上網睇,搵鬼人下載,
留返HDD錢去買會員好過,9成人都係ONLINE睇多
7成500GB都夠,9成人 ...
s84292 發表於 2016-5-24 15:07

照你咁講,大激數會滯銷