[技術討論] 刚买隻一东芝3T,无海棉保护?

刚买隻一东芝3T,无海棉保护?系大一买568元
糸米现在多数用盒装,无加海棉头尾保护?咁牙烟?

(好多年前segeate有加海棉保护。

回覆 1# alex008
買咗隻代理在黃金附近,個紙盒剛剛裝得下隻硬碟,裡面乜都冇只得個膠袋裝住隻硬碟,永遠不買呢間代理貨,建達個盒大好多,入面起碼有野保護住

廣源行嘅Toshiba 3.5" HD係得個紙盒包裝.

多數都係冇保護.. 其實park左既hdd.. 比想像中強壯.. 比一隻你, 叫你唔可以令表面有損傷咁整壞佢, 你都未必得.

咸豐年咁耐以前就有海綿,之後只係得個tray,最近10年買的都只係得個MB bag。

多數都係冇保護.. 其實park左既hdd.. 比想像中強壯.. 比一隻你, 叫你唔可以令表面有損傷咁整壞佢, 你都未必 ...
mcdull 發表於 2016-5-24 03:33 PM

比隻我丫,試完我還返比你同出報告

咸豐年咁耐以前就有海綿,之後只係得個tray,最近10年買的都只係得個MB bag。 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-24 03:35 PM

以前xxxder貨有包泡棉的,之後為環保/成本變左雞蛋紙盒

以前xxxder貨有包泡棉的,之後為環保/成本變左雞蛋紙盒
TH30 發表於 2016-5-24 15:40

以前即係幾多年之前?

比隻我丫,試完我還返比你同出報告
TH30 發表於 2016-5-24 15:38

我買一隻, 比5分鐘你, 你唔拆盒, 任你撞, 要表面冇花lup.. (盒可以花lup)  
如果整死左歸你, 你自然可以去1換1.
唔死的話, 你買多一隻歸我, 如何?
到今晚 23:59 有效.

我自己試過, 有隻HDD有怪聲, 我想換, 但佢又pass晒所有test..
我搞左一晚, 著住電撞左幾十下.. 唔著電1米掉落 (有野包面) ... 插住電 (12V) 周圍fing.
著住電+DATA用鎚仔輕力對住中心亨佢都試埋
玩左一晚, 我投降.

我買一隻, 比5分鐘你, 你唔拆盒, 任你撞, 要表面冇花lup.. (盒可以花lup)  
如果整死左歸你, 你自然可以 ...
mcdull 發表於 2016-5-24 16:08

有冇玩埋強力磁石?