[保養相關] 外置HDD 就黎壞會有咩先兆?

最近壞左隻死雞外置 HDD
花左二千五去修復資料
想問下其實前排已經間唔中讀唔到隻HDD
係咪已經算係先兆?

仲有無其他先兆 可推測 HDD 就黎壞?

同埋果D 檢查HDD 軟件有無用呢?

thanks

要睇下死咩

要拎去修復資料已經證明你處理資料嘅方法有問題。

所有重要檔案,唔該最少保存有兩份或以上一樣嘅複本作為備份,一隻2TB只係500幾點都平過拎去修復資料,而備份軟件有唔洗錢嘅FreeFileSync可以用!

我嘅做法係電腦入面有4隻2TB,就買4隻2TB裝喺外置硬碟盒,用嚟1:1複制啲檔案做備份,之後定期用FreeFileSync去同步啲改過嘅檔案落外置硬碟度,舊版本嘅檔案會自動留底,而啲外置HDD無讀寫10分鐘就會自動停轉。

睇硬碟係咪就快死,可以用CrystalDiskInfo之類嘅軟件作為參考,如果隻外置硬碟某啲屬性大過零就代表極有可能就快死。

https://zh.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.
個表入面紅色嗰啲屬性係代表隻硬碟可能就快會壞。

要拎去修復資料已經證明你處理資料嘅方法有問題。

所有重要檔案,唔該最少保存有兩份或以上一樣嘅複本作為 ...
harryytm 發表於 2016-5-27 15:43

多謝師兄賜教
我想問下你講個 program 係咪即係 check 下無改動過的檔案就唔會郁?
有新加或改動先 replace?

多謝師兄賜教
我想問下你講個 program 係咪即係 check 下無改動過的檔案就唔會郁?
有新加或改動先 repl ...
imfool 發表於 2016-5-27 16:23

FreeFileSync主要係靠對比個檔案嘅修改時間,一樣嘅檔案就唔會郁,另外可以用對比檔案內容嘅方法,去揾有咩檔案改過,不過速度極之慢。

設定得好嘅話,可以整到全自動備份,又或者一插隻外置備份碟落去電腦就自動同步備份,喺youtube有片教點整,佢就係用FreeFileSync為核心軟件。
https://youtu.be/BZnljKjJLvM

而段片入面無用到FreeFileSync最方便嘅功能,就係靠磁碟標籤去自動揾返啱磁碟代號,例如你裝檔案個Drive叫做Data,而Backup隻外置硬碟叫Data Backup,可以用[Data]同[Data Backup]去代替個磁碟代號,FreeFileSync會自動去靠磁碟標籤去揾返啱個路徑。
http://www.freefilesync.org/manual.php?topic=variable-drive-letters

FreeFileSync主要係靠對比個檔案嘅修改時間,一樣嘅檔案就唔會郁,另外可以用對比檔案內容嘅方法,去揾有 ...
harryytm 發表於 2016-5-27 16:35

咁幾好喎
不過唔知 backup 500-600GB 的資料需要幾耐呢
80% 是舊的

咁幾好喎
不過唔知 backup 500-600GB 的資料需要幾耐呢
80% 是舊的
imfool 發表於 2016-5-27 16:57

如果個速度係50MB/s的話大約要3-4小時。

條數咁計
600GB x 1024 = 614400MB
614400MB / 50MB/s = 12288秒
12288秒 / 60秒 / 60分鐘 ~= 3.4小時

如果隻碟夠快而且細檔案少嘅話,複制時間可以用少啲。

點解唔買nas backup? 維修費都夠比了

最近壞左隻死雞外置 HDD
花左二千五去修復資料
想問下其實前排已經間唔中讀唔到隻HDD
係咪已經算係先兆?

...
imfool 發表於 2016-5-27 15:38

HDD死前係可以毫無先兆。如harryytm所言,CrystalDiskInfo之類嘅軟件可以作為參考,但勤力做備份至係皇道。