[保養相關] 請問咩係可抽取式內置硬碟??(資料備份問題)

睇post見人話用可抽取式內置硬碟
黎做離線備份
會比外置hdd好好多

但我想問咩係可抽取式內置硬碟
邊度買到??

樓主 Google 一下”hot swap 硬碟“ 及 ”熱拔插“ 就會明白。

方便好多, 保存好hard disk就得

樓主 Google 一下”hot swap 硬碟“ 及 ”熱拔插“ 就會明白。
malouis 發表於 2016-5-29 10:07

我搜尋到話有危險...@@

方便好多, 保存好hard disk就得
abc888 發表於 2016-5-29 10:35

請問你會如何保存呢?

我搜尋到話有危險...@@
crazyrickypoon 發表於 2016-5-29 13:02

飲水都可以有危險,唔通就唔飲水?

請問你會如何保存呢?
crazyrickypoon 發表於 2016-5-29 13:02

腦場有啲硬碟保存盒賣
又或者直情買個多Bay可以HotSwap嘅USB3.0外置硬碟盒

睇post見人話用可抽取式內置硬碟
黎做離線備份
會比外置hdd好好多

但我想問咩係可抽取式內置硬碟
邊度買到 ...
crazyrickypoon 發表於 2016-5-29 09:53

而家啲底板嘅SATA多數支援Hot Swap,喺BIOS開咗Hot Swap功能就可以開住機拔走隻HDD/SSD,不過當然OS嗰隻唔可以啦,你想方便啲隨時可以拔走啲硬碟嘅話,你可以買啲HDD Bay裝落個機箱度,有啲有風扇或者獨立電源開關,腦場好多地方有得賣。

Google圖片

而家啲底板嘅SATA多數支援Hot Swap,喺BIOS開咗Hot Swap功能就可以開住機拔走隻HDD/SSD,不過當然OS嗰隻 ...
harryytm 發表於 2016-5-29 13:19

呢樣野普唔普及??
因為我搜尋完一輪討論區
但都冇乜人討論咁

我其實主要想搵多一隻HDD 做離線既備份
唔知算唔算方便啲隨時可以拔走啲硬碟

腦場有啲硬碟保存盒賣
又或者直情買個多Bay可以HotSwap嘅USB3.0外置硬碟盒
harryytm 發表於 2016-5-29 13:13

用呢個方法係咪都好過用外置HDD???