[技術討論] 同一日跳電兩次 smartctl 出左lba error

本身用緊openmediavault
上星期買左兩隻4tb 放左入去
早兩日唔好彩 同一日間屋跳左兩次電 (以前都未試過)

*上面係借圖

呢家行smartctl -l selftest /dev/sda 出左 LBA of first error
呢家我應該做邊樣?

1)smartctl -t long / dev / sdc
2)full format and fill zero
3)rma

可能你應該先搵出跳掣的元凶,可能係隻牛漏電多左!就算俾你今次搞掂晒D硬碟機,過兩日又再跳過都有可能!

回覆 2# diy-apprentice

今日check到係熱水煲姴左少少搞到跳
已經訂左隻apc ups backup
應該最快下星期到貨

呢家fill緊zero 成個鐘先13%

可能你應該先搵出跳掣的元凶,可
diy-apprentice 發表於 2016-5-30 13:58

中電出事喎,報紙都有講

中電出事喎,報紙都有講
astrial 發表於 2016-5-30 14:21

中電出事,至多係停電,和跳掣係兩個不同的原因。

回覆  diy-apprentice

今日check到係熱水煲姴左少少搞到跳
已經訂左隻apc ups backup
應該最快下星 ...
b7842 發表於 2016-5-30 14:05

而家D硬碟容量愈出愈大,要掃一次閒閒地幾個鐘,甚至係十個八個鐘,可能安排臨睡前掃就最好,第二朝起身可以做完。

有一隻出現左 46個offline係咪可以call vst收件?
呢隻係上年買的4tb 今日仲於得閒上圖
呢家呢隻加埋新果兩隻都做緊smartctl long test

要用原本廠家 s/w test 一次

屬性197即係Firmware發現有Sector個ECC偵測到數據唔完整,並且修復唔到,可能斷電時候寫花咗,通常重新寫返啲新野落去,而又正常寫入,就無事會變返零。
屬性198性質類似案底,就算隻碟變返正常都唔會變返零,同屬性199一樣,只要個數值無變大就無事可以放心繼續用。
可以嘅就Fill Zero一次隻HDD睇下198變唔變得返零,如果個數去咗05即係真正有壞區。

ID          Hex         
Attribute name
005         0x05         Reallocated Sectors Count
197         0xC5         Current Pending Sector Count         
198         0xC6         Uncorrectable Sector Count
199         0xC7         UltraDMA CRC Error Count         

要用原本廠家 s/w test 一次
cal22cal 發表於 2016-5-31 10:16

迷信