[操作疑難] server 燒左,開唔到harddisk

冇耐前開過話開始用部x3530 server
但早兩日部server浸濕左水壞左, 本來行緊raid 4隻harddisk
岩岩搬好曬d野入去就壞左 有成1tb野

未諗點救果3隻harddisk住啦, 因為要等換過部新機返來先(唔敢插電住驚整花幾隻harddisk)
而我之前就有用norton ghost做左backup落屋企部NAS(raid, 4 bay)
咁而家就有個.v2i既file 係NAS 度,用外置硬碟copy返出來諗住去recover, 但又出error

唔知有冇熟ghost既巴打救下細佬,入面有一個file等住救命 冇諗過做左backup都會死

同埋想問下:有冇師兄有 ibm system x3650 m4 呢隻server? 可以contact 我,有酬

冇耐前開過話開始用部x3530 server
但早兩日部server浸濕左水壞左, 本來行緊raid 4隻harddisk
岩岩搬好曬 ...
cckwan 發表於 2016-6-3 10:12

Raid卡,Raid Size一樣??

正路Raid唔會用Ghost做image,因為好易Error,我會用true image

其實有冇定期用外置Harddisk backup.自從炒R a i d後,先知道U S B/第二N A S做多份Data更有用。

回覆 3# skywolf08

近期做既backup就只係ghost 兩年前既backup先有direct copy(nas)

好奇一問
點解隻 server 會浸濕左?

正確嘅Backup係唔需要任何軟件都可以存取到啲檔案。

好奇一問
點解隻 server 會浸濕左?
觀星是答案 發表於 2016-6-3 12:35

冷氣機漏水 但又唔知道

正確嘅Backup係唔需要任何軟件都可以存取到啲檔案。
harryytm 發表於 2016-6-3 12:52

正確嘅Backup係要Recovery到的Backup
不過就唔一定係"唔需要任何軟件"

正確嘅Backup係要Recovery到的Backup
不過就唔一定係"唔需要任何軟件"
wunit 發表於 2016-6-3 12:57

最少都要係Open Standard,就算要用軟件,最好係用Open Source嘅。

最少都要係Open Standard,就算要用軟件,最好係用Open Source嘅。
harryytm 發表於 2016-6-3 12:59

人在新高登 拎住隻ghost v2i file 諗住搵人救
有冇師兄推薦邊間ok