[保養相關] 用咗1年半, 出現C5, 保養受唔受???

用咗1年半, 出現C5, 保養受唔受???
WD Green用咗1年半
另外唔記得咗係咪2年保, 有冇得Check吓

對上嗰隻WD Blue用半年
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=63&tid=2285311&extra=page%3D1
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用咗1年半, 出現C5, 保養受唔受???
WD Green用咗1年半   
另外唔記得咗係咪2年 ...
alan216hk 發表於 2016-6-12 11:46

C5可以係唔關隻碟事,可以係hang機或者不正常斷電造成,一日未變成05都唔算係有壞區。

C5可以係唔關隻碟事,可以係hang機或者不正常斷電造成,一日未變成05都唔算係有壞區。 ...
harryytm 發表於 2016-6-12 15:31

我連C6都黃埋, 想問下有無事?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我連C6都黃埋, 想問下有無事?
nnd 發表於 2016-6-12 15:54

C6代表有數據流失,即是硬碟Firmware回復唔到有問題磁區上面嘅數據,建議你檢查一下有無檔案壞咗唔完整。

C6代表有數據流失,建議你檢查一下有無檔案壞咗。
harryytm 發表於 2016-6-12 15:58

咁大獲?!

咁大獲?!
nnd 發表於 2016-6-12 15:58

如果係壞正無檔案佔用嘅磁區就無事,我試過一次用嚟放檔案嗰隻硬碟行Extended Self-Test出C5,查翻個LBA係無檔案佔用,用MyDefrag行一次Consolidate free space之後,個C5無咗正常返。

如果係壞正無檔案佔用嘅磁區就無事,我試過一次用嚟放檔案嗰隻硬碟行Extended Self-Test出C5,查翻個LBA係 ...
harryytm 發表於 2016-6-12 16:04

請問下我依家要點搞, C5同C6先會消失呢?

請問下我依家要點搞, C5同C6先會消失呢?
nnd 發表於 2016-6-12 16:14

安全起見最好先將檔案轉移去另一隻硬碟,然後fill zero一次

揾下個有問題磁區有無檔案佔用咗嘅方法喺呢度:
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=2260943&pid=34407208

C5可以係唔關隻碟事,可以係hang機或者不正常斷電造成,一日未變成05都唔算係有壞區。 ...
harryytm 發表於 2016-6-12 15:31

我仲有保養, 可唔可以換???
而家就咁copy啲File都慢到抽筋

我仲有保養, 可唔可以換???
而家就咁copy啲File都慢到抽筋   ...
alan216hk 發表於 2016-6-12 16:46

this is your one and only hdd ?  No backup copy ?