[產品資訊] 留意到有兩款企業級6TB硬碟劈價

來源: 網上價目表

1. HGST Helium He8 6TB SATA (HUH728060ALE600)
$2880 (之前見大約over $3000頭)
中央田

PS: HGST Ultrastar 7K6000 6TB SATA (HUS726060ALE610) 價錢大約 $2500
He8無係咁熱. 但係關於Substained Transfer Rate
He8 既8TB係205MB/s, Ultrastar 7K6 既6TB係227MB/s

2. Seagate Enterprise Capacity v4 6TB SATA (ST6000NM0024)
呢隻HDD幾間鋪大約賣$2800
中央田 而家賣$2450
Come的士 網上而家標$1860 (落場見張價目表都係減咗, 應該唔係標錯價吧)
可能受WD Gold影響, 要減價

但係好幾間鋪都係標3年保, 加上呢隻HDD唔係我目標, 無問保養年期同邊間保

可能呢兩款硬碟唔係各位既cup of tea, 但係減價係好事
可以促使競爭, 帶動其他型號來減價

希望更多大容量硬碟能跟隨

WD My Book 8TB USB 3.0
$2250
忍唔住入左隻

$2250
忍唔住入左隻
Victor168 發表於 2016-6-15 23:10

在邊度買?

在邊度買?
970055 發表於 2016-6-16 08:07

中央田

$2250
忍唔住入左隻
Victor168 發表於 2016-6-15 23:10

知唔知入面係咪WD Red黎?

KinChungE 發表於 2016-6-16 09:02

wa~$2250? 好似貴左d
我會揀 2隻 Mybook 4TB,  $1040 x 2 = $2080

KinChungE 發表於 2016-6-16 09:02

如果要 WD RED, 要揀 My Book Duo
8TB $2750.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

duo就唔係單隻8TB,而係兩隻4TB吧…

via HKEPC Reader for Android

如果要 WD RED, 要揀 My Book Duo
8TB $2750.
susaad 發表於 2016-6-16 09:51

咁MyBook 8TB入面係咩碟?
HGST HE8?