[配件] Y-shaped_USB_3.0_cable

請問呢隻用於外置硬碟的Y-shaped_USB_3.0_cable, 邊度有得賣?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

黃金有幾間賣線應該有

黃金地面果層中間位置有間專賣線有好多不同款/長度.

USB3.0的供電大過USB2.0好多,一般情況下推HDD都夠力,要再多一個頭來加強供電,好少人會有這需求。

USB3.0的供電大過USB2.0好多,一般情況下推HDD都夠力,要再多一個頭來加強供電,好少人會有這需求。 ...
diy-apprentice 發表於 2016-6-22 11:18

唔好話USB3.0供電, 依家D2.5" 外置harddisk, 好多時USB2.0都夠力
我之前買左隻死雞Expansion Portable Drive USB3.0 1GB, 插落USB2.0一樣夠電用到

唔好話USB3.0供電, 依家D2.5" 外置harddisk, 好多時USB2.0都夠力
我之前買左隻死雞Expansion Portable Dr ...
peterma 發表於 2016-6-22 11:36

所以正常的USB3.0都唔會再有附加頭供電!

回覆 6# diy-apprentice

呢啲線如果用係notebook,插usb3.0再加ssd上去需唔需另加外置電?

因為想買條呢啲線將Notebook原裝系統抄過去新ssd到,我呢個方法可行嗎?

希望各位師兄解答一下!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

所以正常的USB3.0都唔會再有附加頭供電!
diy-apprentice 發表於 2016-6-22 11:43 AM

Akasa Noir S enclosure does have a separate DC in
But yes this one with JMS539 chipset can be a problem when connected to USB2 ports

At least on my main desktop the Y-cable is necessary for effective USB2 connection (not so with USB3 though)

Akasa Noir S enclosure does have a separate DC in
But yes this one with JMS539 chipset can be a pro ...
anon893 發表於 2016-6-22 15:51

咁我都試過,一個USb2.0的外置盒,直接插入USB2.0係夠電推得郁的,但插入去USB3.0竟然唔夠電推唔郁!戶以話正常情況下係無需要的,但這些係不正常的情況下,所以仍然會存在。

回覆  diy-apprentice

呢啲線如果用係notebook,插usb3.0再加ssd上去需唔需另加外置電?

因為想 ...
偉偉偉 發表於 2016-6-22 15:46

正常應該夠電的,方法正確,應該可以。