[測試] He8 求其開箱

自從小弟有隻死亡率極高的 3TB 中禽流感瓜左, 拿左一舊錢去救data, 順便買定一隻Hard disk去接番D資料

要捱N日麥記

白雪雪

注意 : 以下測試於外置硬碟盒中進行

究竟硬碟嘈音會唔會因為氦氣而高音左?

~完~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多d人買多d報告。
救 data 駛咗幾錢 ?

HGST He8 have MTBF of 2.5M hour, but the logo on the box have marked MTBF as 2.0M hour.

一盒多用,低容量好似係 2M MTBF

多d人買多d報告。
救 data 駛咗幾錢 ?
GbE 發表於 2016-6-22 23:04

買到1.75隻He8的價錢

而家諗緊買多3隻比gen8, 還是4隻6TB WD Gold/Red好

Starting from He6, it is already having MTBF of 2.5M hours.

Ultrastar 7K6000 series have MTBF of 2M hours.

買到1.75隻He8的價錢

而家諗緊買多3隻比gen8, 還是4隻6TB WD Gold/Red好 ...
銀鎧騎士 發表於 2016-6-22 23:12

錢解決到就好,宜家買碟最好分時分 model, 我之前一次過買,結果賴晒嘢 (冇 data lost)。

Ultrastar He6硬是掛載了7張碟片來達到6TB的境界,完全把空間運用至極致,同時近期由於磁錄密度的提升,單碟容量跟著提高,最新問市的8TB Ultrastar He8硬碟機同樣為7張碟片。

如果屬實,HE6 有可能升呢

回覆 8# GbE

一早升左好耐. 據知SEAGATE買左對方技術後, 近一兩個月出左10TB PMR. 暫時與商用存取系統搭售,唔似8TB流落市面.

我自己都有一個降級版. 我一次過畀錢.

HE8主要都係支援既多, 性能普通. 當然N版比相容版快最少5%, 但香港除SEAGATE 6TB外暫時唔敢賣. 唔知道香港邊間公司有賣4Kn版

回覆  GbE

一早升左好耐. 據知SEAGATE買左對方技術後, 近一兩個月出左10TB PMR. 暫時與商用存取系統搭售 ...
polarhei 發表於 2016-6-23 11:13

一早升左好耐 其實我係罔想 He6 軟爆變 He8 ( 2 者同為7張碟 )
呢隻 He8 又真係出奇地慢咗d, 美中不足吧。