[產品資訊] Toshiba企業級硬碟6TB (MG04ACA600E)

岩岩見到中央田網上價目表有Toshiba MG04ACA600E 6TB HDD
$1850
唔清楚本地保養方面係點, 是否跟官方保5年.

特別係呢個HDD型號有Toshiba既持續性寫入快取(PWC)暨斷電防護(PLP)

相關spec:
http://toshiba.semicon-storage.c ... dd/mg04acaxxxx.html

企業級6TB硬碟又多一個選擇

終於落場 暫時 6TB 心目中只買 WD GOLD, HGST 7K600, 東豬 MG. MG 比 MC 更快同 7K6000 差唔多.

基於唔想全部 HDD 同一款, MG 極大機會係下次買, 佢個價唔平, 希望到時有建達或聯強貨。

終於落場  暫時 6TB 心目中只買 WD GOLD, HGST 7K600, 東豬 MG. MG 比 MC 更快同 7K6000 差唔多.

...
GbE 發表於 2016-7-1 08:15

You've bought so many HDDs

宜家定咗 ~3 個月買一隻嚟退走 d 3,4年舊碟, 做12隻一轉都要3年時間, 唔過份.
d 舊碟唔死得閒出 05 C5, 都煩死.

用緊 Toshiba HDD,  好熱!
比同款大GB數Seagate  高5'C

用緊 Toshiba HDD,  好熱!
比同款大GB數Seagate  高5'C
BlackLabel 發表於 2016-7-1 13:00

都有留意,  但唔想全部 HDD 同一款, 再一次瀨嘢

Toshiba what model & size ?

MG 極大機會係下次買, 佢個價唔平

此話何解?

$1850 已平過WD Gold 6TB

Toshiba 6TB MD04 Desktop HDD都要賣大約$1550.

此話何解?

$1850 已平過WD Gold 6TB

Toshiba 6TB MD04 Desktop HDD都要賣大約$1550.
happy_guy 發表於 2016-7-1 15:01

價錢差距太少 (唔夠吸引) 。相信一樣係5年保, 如冇5年都好, 唔該行舊路, 平多d.

[quote]價錢差距太少 (唔夠吸引) 。相信一樣係5年保, 如冇5年都好, 唔該行舊路, 平多d. ... [quote]

如果有五年保
個人覺得價錢合理

MD04 Desktop HDD 6TB 大約賣$1550
好難想像企業版MG04 6TB可以賣 $16xx/17xx

[quote]價錢差距太少 (唔夠吸引) 。相信一樣係5年保, 如冇5年都好, 唔該行舊路, 平多d. ... [quote]

如果 ...
happy_guy 發表於 2016-7-1 18:09

所以Gold 6TB個價係抵買,5年保,而且HGST底,比Toshiba靜同涼,又唔係貴好多