[技術討論] WD RED係咪本來就唔for人重組HDD?

WD D RED同GREEN系列, 係咪本身就唔for人行d重組程式(defrag)? 例如:Defraggler

雖是5400轉姐, 但都好似好辛苦有問題咁, 定係RRED/GREEN跟本唔for人defrag, 重組得多仲死快d?

因以前其他hdd(5400~7200轉)都冇d咁既問題.......請指教謝謝

好似好辛苦有問題?
點解你認為有問題? 慢?
5400rpm hdd預左慢

好似好辛苦有問題?
點解你認為有問題? 慢?
5400rpm hdd預左慢
KinChungE 發表於 2-7-2016 17:08

我隻red hdd係放data, 平時公司d notebook都係5400轉但安完windows同software後執一次都正常完成, 但我home隻data執到5x%後開始要預計成7個鐘多, 其實7個鐘後都未必完畢.....所以覺得奇怪

用MyDefrag行一次Defragment Only就得。

互相有關系嘅檔案例如Jpeg做optimize placement先有作用,如果唔係Defragment Only已經夠。

重組HDD? 你估而家D HD重係以前4800rpm, 500MB一隻既年代咩.....

無lala 增加讀寫次數, 重組中有咩事又會做成data loss. 而家真係無咩人會defragment ga la.....

重組HDD? 你估而家D HD重係以前4800rpm, 500MB一隻既年代咩.....

無lala 增加讀寫次數, 重組中有咩事又會 ...
squallelf 發表於 2016-7-2 19:51

重組中途出事都唔會有data lost, 因為data係copy

我隻red hdd係放data, 平時公司d notebook都係5400轉但安完windows同software後執一次都正常完成, 但我ho ...
惡魔城城主 發表於 2016-7-2 18:59

似係你不停有data change, 所以先搞到佢defrag極都搞唔完

我隻red hdd係放data, 平時公司d notebook都係5400轉但安完windows同software後執一次都正常完成, 但我ho ...
惡魔城城主 發表於 2016-7-2 18:59

Windows 7/8/10內置嗰個已經足夠而且好可靠,無需要用其他。

Windows 7/8/10內置嗰個已經足夠而且好可靠,無需要用其他。
harryytm 發表於 2-7-2016 19:57

哦? 我用windows本身個執一次, 正常速度完成, 之後先再用Defraggler就好似正常番

冇啊, 我都係有data大執位就defrag一次, windows本身個有時覺得佢執得唔完整, 所以用慣左Defraggler
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊