[技術討論] 死硬碟!!!!!

年幾前換咗塊牙石底板,就不斷咁久不久死一隻硬碟,呢個係我自己覺得既,當然冇證據。
死前通常都會有啲先兆,就係無緣無故,都可以盞HDD燈長著,跟住Hold住成部電腦,除咗Mouse可以郁下之外,就全部唔郁得,一般要Hold成分鐘先至放番個控制權俾番我。呢啲情況出得個零月其中一隻硬碟就會死,我已經差不多死一只,抆掉一只,(原本共有五只),但呢個情況仍不斷出現,到現在只餘一下只6TB的SATA,同一只BOOT機用的SSD,昨晚又出現Hold住情況,係咪要死晒先安樂?

師兄們有咩建議?

Download d software check 清楚係咪硬碟死,keep mon 住 SMART 就知係咪開始出事,唔駛等到拖死晒 system 先做嘢。上開嚟都略知近年死鷄 3TB DM001 爆大鑊,人神共奮。
買咗 lot 短命硬碟,遲早都會瓜晒。可以咪分散風險分開買,唔同 model. 不過隻 6TB 咁快死,估計2年內貨仔,乜 model ?

死果d又用咗幾年?如 3, 5年,到期啦。

Download d software check 清楚係咪硬碟死,keep mon 住 SMART 就知係咪開始出事,唔駛等到拖死晒 system  ...
GbE 發表於 2016-7-4 14:36

係死雞,但我一般都分開買,唔同牌子,最快死既反而係隻WD 2TB。

Download d software check 清楚係咪硬碟死,keep mon 住 SMART 就知係咪開始出事,唔駛等到拖死晒 system  ...
GbE 發表於 2016-7-4 14:36

冇5年咁耐,一般都2年多啲咁啦。

6TB 又係死雞 ? 死鷄同WD 真係怕,近年用 HGST, 東豬,未夠2年暫時安寧,thanks GOD.
死果d有保養都還好,換過再戰江湖,拎嚟做 Backup.

HGST同Toshiba邊間保養近深水埗?計劃緊買新HDD。

HGST / WD (HGST) -> VST
Toshiba -> Xander

OK la

最近留意到 VST -> VSTECS
2016年02月03日 公告及通告 - 更改公司標誌
http://vst.todayir.com/attachmen ... 100072427445_tc.pdf

HGST同Toshiba邊間保養近深水埗?計劃緊買新HDD。
harryytm 發表於 2016-7-4 15:33

Toshiba買Prolink代理, A Shop個度

harryytm 發表於 2016-7-4 15:33

我都計劃緊買新硬碟,師兄會買HGST咩model?