[技術討論] 請教備份資料方法

現在會將藍光轉做ISO FILE

買三隻3T之後用兩隻做RAID 1 + 一隻做定時BACKUP

請問有咩程式介紹可以做定時BACKUP?謝謝

FreeFileSync
www.freefilesync.org

FreeFileSync係自由軟件,本身係檔案同步工具,但多數人用嚟當Backup軟件用。

佢可以將多個資料夾依照修改時間同步,而且有偵測檔案修改嘅功能,一發現有檔案修改過就會自動做同步,而且有功能可以自動保留舊版本嘅檔案。

個軟件本身無廣告,但安裝程式有,安裝嘅時候要注意唔好同意安裝Opencandy推薦嘅軟件就OK。

外國有個DIY Channel利用FreeFileSync偵測到有外置碟就自動做檔案同步嘅功能,自製一個自動備份按鈕落部電腦,有興趣可以睇下段片:
https://youtu.be/BZnljKjJLvM

FreeFileSync係自由軟件,本身係檔案同步工具,但多數人用嚟當Backup軟件用。

佢可以將多 ...
harryytm 發表於 2016-7-5 01:12

謝謝師兄介紹

佢可以將多 ...
harryytm 發表於 2016-7-5 01:12

FreeFileSync係好好用, 但佢有一個bug就係唔識backup埋folder既date stamp. 例如三個月內download左好多套片, source folder顯示唔同日子, 你一望就知套片新定舊. 但一用FFS, backup既所有folder日子就會變左同一日(backup日子).

明明好多人投訴呢個問題, 但個作者好似睇唔到, 幾年黎都唔肯debug.

FreeFileSync係好好用, 但佢有一個bug就係唔識backup埋folder既date stamp. 例如三個月內download左好多 ...
myricky 發表於 2016-7-5 01:45

有無相關嘅Bug report比我了解一下,我而家全部野都係靠FFS做Mirror Backup。

TrueImage ~
Backup 用 RAID 1 沒意思. 除非你件野唔可以有 downtime .

TrueImage ~
Backup 用 RAID 1 沒意思. 除非你件野唔可以有 downtime .
kcstudiohk 發表於 2016-7-5 02:21

我睇樓主想保護埋 realtime嘅 data,所以RAID1係好合適嘅做法。

只不過如果唔係Database之類會不停修改內容嘅檔案,純粹係相或者影片之類唔會修改內容嘅檔案,就無咩需要用到RAID 1,Mirror Backup做密啲同步已經好足夠。

回覆 7# harryytm

RAID1 protect 到 hardware error, 不過 software level 就保唔到啦~
etc: 中 virus , 唔小心 overwrite 左 files.
所以真正有效既係要用Differential Backup..

回覆  harryytm

RAID1 protect 到 hardware error, 不過 software level 就保唔到啦~
etc: 中 virus ,  ...
kcstudiohk 發表於 2016-7-5 02:45

我想請問有咩方法可以即時同步寫入到2隻HDD上面?唔好理個寫入係操作出錯定係Virus作惡,有咩方法係代替到RAID1可以保護到嗰一刻嘅檔案狀態先?

你所講嘅Differential Backup無錯係保護到啲資料錯誤修改或刪除,但點都唔可以做到RAID 1保護到資料即時嘅狀態,點都係會有機會失去未Backup之前嘅數據修改,就算將個Backup間隔set到一偵測到有檔案被修改就立即backup,都做唔到RAID1咁即時寫入2隻HDD上面。

況且樓主講話RAID1係日常用,再加定期Mirror Backup,兩者混合埋既可以保護即時嘅資料修改,又可以保護到錯誤修改或刪除,有咩問題先?

回覆 9# harryytm

定期 mirror , 即係有個時差.
就用 Ransomware 做例子, 就係個一個時差既入面就可以令你有 dataloss
真正CDP 有 Dell AppAssure 之類既..
近乎CDP既有 Trueimage..

RAID1 唔係話無用, 我只係指出佢既不足.
呢個世界無備份方法係 100% 完美, 只要搵合適自己既方法就 ok .
你同我都唔知佢個 pool 係點用, 提供意見, 等樓主自己決定就係...