[操作疑難] HDD 應留空部份空間?(方便重組 同緩存) 定 可完全裝滿 Data ?

例如3TB

HDD 應留空部份空間?(方便重組 同緩存) 定 可完全裝滿 Data ?

我會做多份Backup
如果 online 果份太滿, 會否影響 Backup 速度?

例如3TB

HDD 應留空部份空間?(方便重組 同緩存) 定 可完全裝滿 Data ?
發呆狀元 發表於 2016-7-15 10:21

如果啲檔案唔會Delete,純粹復制落去之後唔會改動,係可以完全裝滿Data。

如果 online 果份太滿, 會否影響 Backup 速度?
發呆狀元 發表於 2016-7-15 10:21

Backup 速度同滿唔滿無關系,因為一個Folder入面嘅檔案可以係喺隻硬碟上面唔同嘅位置,Backup嘅時候個磁頭都係要去揾個檔案先至開始讀到,就係揾嘅時間浪廢咗,所以先會速度慢。

如果你想Backup快啲,你可以用MyDefrag將online嗰隻碟上面啲檔案,跟檔案名稱排列位置。

如果想知多啲啲檔案係喺硬碟上面咩位置,你可以用 Windows Sysinternals嘅DiskView,睇得多你就明點解一復制細檔案就會速度慢。

https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896650.aspx?f=255&MSPPError=-2147217396

太滿會不停題你話快滿

唔係話有 bad sector 的話,

hdd IC 會把d 吉的 sector replace 左佢ma?

洗唔洗留番d 位?

thx

如果啲檔案唔會Delete,純粹復制落去之後唔會改動,係可以完全裝滿Data。

Backup 速度同滿唔滿無關系, ...
harryytm 發表於 2016-7-15 14:28

唔係話有 bad sector 的話,

hdd IC 會把d 吉的 sector replace 左佢ma?

洗唔洗留番d 位?

thx

...
peternelsonpn1 發表於 2016-7-15 21:26

而家全部硬碟本身會預留後備磁區用嚟代替壞區,嗰啲位Firmware隱藏咗會比OS見到,正常係無辦法用到嘅。

我個外國朋友主力果堆HDD(至少用red)就盡量唔DEL野
盡量只抄一次
盡量逐個逐個file順序寫入
萬一要救data, 容易搵得番file名

而且唔會儲滿
一到九成滿就買新HDD

主力碟用二三年就退役變backup碟
BACKUP果堆任刪
(新買backup碟就用死雞dm001及東豬4TB. 新碟盡量抄一次)

我個外國朋友主力果堆HDD(至少用red)就盡量唔DEL野
盡量只抄一次
盡量逐個逐個file順序寫入
萬一要救data, 容易搵得番file名

而且唔會儲滿
一到九成滿就買新HDD

主力碟用二三年就退役變backup碟
BACKUP果堆任刪
(新買backup碟就用死雞dm001及東豬4TB. 新碟盡量抄一次)
dmm.co.jp 發表於 2016-7-16 01:58

我就係主力碟用死雞企業版,Backup碟用死雞DM001

我就係主力碟用死雞企業版,Backup碟用死雞DM001
harryytm 發表於 2016-7-16 04:35 AM

勇士

冇位碎片會大增

但COLD BACKUP 就唔洗理
danny427 發表於 2016-7-16 03:50

低過20%空間開始抄寫file會容易出frags