[操作疑難] 死機後直接按電源鍵同直接熄總制拔插頭有分別?

琴日用用下,突然硬碟讀取100%,等左10分鐘都無反應,唯有強制關機....
但以前聽人講過死左機要禁實開機制幾秒黎強制關機
但唔好直接拔插頭熄總制,話咁樣會好傷機,好傷硬碟
其實同樣都係強制關機,咪一樣勁傷機,有乜分別??
不過之後開返機,真係好慢....
利申:我果部係notebook

同問

按電源係半軟關機,仲有電到,對於*隻牛本身*係同正常熄機冇分別架
熄總制係真係斷電
火牛喺電壓突變嘅情況唔知會發生咩事...

按電源係半軟關機,仲有電到,對於*隻牛本身*係同正常熄機冇分別架
熄總制係真係斷電
火牛喺電壓突變嘅情況 ...
yjfoeg 發表於 2016-7-19 16:35

2種方法都勁傷硬碟??

2種方法都勁傷硬碟??
(clcl) 發表於 2016-7-19 17:25

唔傷,拔插頭既衝擊由火牛受姐

有分別
按電源鍵熄機後仍有 stb +5V
直接熄總制拔插頭當然乜電都無

唔傷,拔插頭既衝擊由火牛受姐
tomchen 發表於 2016-7-19 17:30

不過我係用notebook原理唔知同desktop係咪一樣
notebook外置火牛食曬??

回覆 6# Hippo

stb +5V係咩黎?
咁姐係2種方法都唔會傷硬碟或其他硬件,只傷火牛?

不過我係用notebook原理唔知同desktop係咪一樣
notebook外置火牛食曬??
(clcl) 發表於 2016-7-19 17:39

yes 外置牛食

回覆  Hippo
    stb +5V係咩黎?
咁姐係2種方法都唔會傷硬碟或其他硬件,只傷火牛? ...
(clcl) 發表於 2016-7-19 17:39

stb +5v 同 hd 用 +5v 兩條路黎,結果咪一樣 hd 都用唔到 stb+5v

回覆 8# (clcl)

+5V standby 熄機後仍然繼續供電俾部份電路, 例如 wake on lan
傷唔傷就唔知啦, 不過我會選擇按 power 掣 power off