[產品資訊] SMART出05, C5是唔是真是主要因為自己唔小心?

C5有以下幾個成因
- 磁頭開始有問題
- 碟片磁力開始變弱
- 部硬碟寫入嘅時候遇震盪寫錯野
- 供電唔穩定

05係Firmware試過寫入嘅時候無辦法正確寫入,先會用後備磁代替有問題磁區,如果05不停增加即代表磁頭開始有問題。

什麼原因會引至出現05? Windows 修復05會變成C5?

via HKEPC Reader for Android
hkcleanhome 發表於 2016-7-23 15:50

修復C5唔係任何OS包括Windows做,而係硬碟Firmware(下稱Firmware)做,而Firmware做嘅所有野,任何OS都完全唔會見到。

而05即係Firmware認定咗無辦法正確寫入數據嘅C5磁區,Firmware就會用後備磁區代替咗佢,之後個數值就會轉移咗落去05度,同案底一樣無得返轉頭,除非你用Serial線send firmware嘅command去清除。

簡單嚟講05即係確認咗嘅壞區,而C5係未確認係咪真係壞咗、唔可以正確寫到野落去嘅磁區。

05多數屬於實體損壞,即是碟片上面因老化或因震蕩而劃花碟片表面,而令相關磁區無法正確寫入數據,不過不排除有誤判,不過機會好微,原因係出問題磁區會先落入C5,如果同一個磁區寫入失敗先至會用後備磁區代替然後計落05。

而C5除咗真正係實體損壞之外,喺寫入中途斷電都可以而導致出C5,如果相關磁區可以正確寫入數據的話,就會當個磁區無問題,同時會喺C5度扣減。

總之05大過0,隻硬碟就已經係有壞區,不論係自然老化還是人為震動都可以係成因,磁頭係喺碟片上面飛行,而唔係直接接觸碟片表面,而磁頭同碟片嘅距離比頭髮還要細百幾倍,所以少少震動都足以令磁頭撞落磁碟表面而形成壞區。

另外,而家好多硬碟都有磁頭停泊位置,無讀寫就一段時間就會泊磁頭,但如果泊得多連接磁頭嘅金屬部份就會出現金屬疲勞,最後斷裂而令磁頭撞落碟片上。

如果是人為震動是唔是好大可能一次過出現好多壞區, 例如過10? 如果是1, 2比較細的number多數是自然老化? ...
hkcleanhome 發表於 2016-7-24 01:47

用料有問題都可以係成因,試過拆開過啲死咗嘅死雞,一打開裡面碟片表面已經見到有塵喺上面,我懷疑個Air Filter甩出嚟嘅。