[操作疑難] 加SATA3 controller card 可否使用6T 硬碟

請問 超舊P4機 ,如加PCI SATA3 controller card 可否使用6T 硬碟。
不是用作Boot機用,目的只想抄走舊backup files。
但又怕舊機BIOS not support 6T (我知2T 冇問題)
請指教可行方法

唔計硬件支援,OS本身都係其中因素,要支援2TB以上Data Disk至少要XP 64-bit版/Vista 32-bit或以上

我試過P4機+PCI SATA card (高登賣$100那種)+ubuntu server x86 (32bit),可正常駁到多部3T harddisk。   6T 就未試過。

可以, 前提係你要買款支援3TB+既SATA Controller Card
PCI好少有, PCI-e就多D

請問 超舊P4機 ,如加PCI SATA3 controller card 可否使用6T 硬碟。
不是用作Boot機用,目的只想抄走舊back ...
m169167 發表於 2016-7-24 10:25

放過部P4啦

放過部P4啦
macis 發表於 2016-7-24 21:18

多謝各位指教。
現在底板有PCIe slot。OS 係XP 32bit
只係想抄走2隻2T files 去 1隻6T。
P4用多2個月就光榮退休

多謝各位指教。
P4用多2個月就光 ...
m169167 發表於 2016-7-24 23:18

咁買隻USB external harddisk case 啦..

咁買隻USB external harddisk case 啦..
macis 發表於 2016-7-24 23:28

要諗個殼sup唔support 6T碟

多謝各位指教。
P4用多2個月就光 ...
m169167 發表於 2016-7-24 11:18 PM

XP 32-bit唔支援GPT(>2.2TB),抄資料頂盡每次搵幾隻2TB HDD抄過去
或者up上較新OS(例如Vista)再抄都未遲.

不如掉番轉拆P4隻HDD出黎駁新機過DATA會唔會簡單d又慳$$