[購買問題] SATA擴充卡求推介

小弟有部ITX media機,底板內置SATA位用光
想買SATA卡,有冇好推介
部機一般會7x24運行的,希望張SATA擴充卡品質都好,現在部機行左四年有多
全部都係 WD RED 2TBx3
我以後最多會再加多隻硬碟,所以要2 Port就夠(因為機箱都係再裝多到兩隻)
目前打算買一隻WD RED 4TB,未來真係再增加就可能等RED 8TB平民化先算

另外,我想知呢類PCI-E SATA擴充卡,第一次裝機
係唔係應該先裝左張擴充卡,入Windows裝完Driver,熄機先可再裝硬碟上去
定係可以第一次就可以裝埋個硬碟落張SATA擴充卡

我想問幾千蚊既RAID卡,係唔係都可以當SATA擴充卡用?即係唔行RAID
如果講品質我知呢類一定最好
但好似我呢種只係想加多一兩隻硬碟,又唔想買咁貴,我預算只係600-700到
要求只係耐用,可以行足到兩隻硬碟全速,就算4Port都得(當然我只用兩個)
有冇好既推介,求Ching推介,要支援windows10

個人用緊$150左右咩積煲2port SATA/eSATA卡,行ASMedia SATA3 AHCI晶片,有Boot ROM支援boot機,Win10識自己上標準AHCI driver(部機仲響Win8/8.1時已經免額外driver)

個人用緊$150左右咩積煲2port SATA/eSATA卡,行ASMedia SATA3 AHCI晶片,有Boot ROM支援boot機,Win10識自 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-7-28 02:32

我唔多識呢類晶片野,抱歉
係唔係即係免Driver,第一次裝機可以插埋隻硬碟?
定係都係入Windows等佢自動裝完Driver熄次機先再裝隻硬碟會比較好呢?

請問Ching張卡用左幾耐咩牌子,係唔係2 Port都行到120MB/s? 邊度有得買?

我唔多識呢類晶片野,抱歉
係唔係即係免Driver,第一次裝機可以插埋隻硬碟?
定係都係入Windows等佢自動裝 ...
Getchu 發表於 2016-7-28 02:38

冇一款會免driver
不過Win10咁新, 市面上主流既pci-e sata card都已經內置driver, 唔使專登裝
如果你用win7, 款款都要裝

唔使裝完driver先裝硬碟
兩port同時行120MB/sec, 任何一款SATA III既都做到

冇一款會免driver
不過Win10咁新, 市面上主流既pci-e sata card都已經內置driver, 唔使專登裝
如果你用wi ...
KinChungE 發表於 2016-7-28 11:39

有冇牌子好推介?
http://www.upmostgroup.com/tw/product/info/80/714
我初步睇中左台灣呢隻,唔知香港有冇

或者Ching有冇其他建議

有冇牌子好推介?

我初步睇中左台灣呢隻,唔知香港有冇

或者Ching有冇其他建議 ...
Getchu 發表於 2016-7-28 20:11

最緊要睇chipset, 唔好睇牌子
因為同一牌子都可以出幾款唔同型號, 唔同chipset