[保養相關] hdd 耐唔用會壞?

我有隻wd green hdd 買咗5 年用得個1700個鐘 最近用黎做咗次offline backup 就讀唔到出c5

請問各師兄如何保存hdd?

ps 我個箱放唔落多隻hdd

定時操佢. 因為唔郁易壞. 另外WD GREEN係偷工減料既多. 我現時按價格除冇貨, 2.5寸先會用佢外. 其他主要用商用版.

要定期用Smartmontools去控制個硬碟行一次Extended Self-test。

smartctl -t long

https://www.smartmontools.org/

放3.5吋的膠盒10$個,主要是防潮和方便放置和管理。
如果像我硬碟是以膠箱計的,就一大個膠箱,放泡泡防震紙打底,之後每層放幾張,之後就放倉了。
推薦IKEA透明那個,又平又好用,尺寸看你個人數量了。

放3.5吋的膠盒10$個,主要是防潮和方便放置和管理。
如果像我硬碟是以膠箱計的,就一大個膠箱,放泡泡防震 ...
cct241292 發表於 2016-8-13 14:41

硬碟碟片上嘅磁力會隨時間弱化,而硬碟Firmware會喺讀取嘅時候,將因為磁力弱化而令數據損壞嘅磁區重寫一次,而你唔會察覺到Firmware做過手腳,所以就算你保存得幾好,太耐無通電嘅硬碟裡面啲數據遲早都會無咗。

據聞係
所以長插電腦

回覆 5# harryytm

嘛- -我碟比機多一部以上,所以不用的時候也只能這樣放。

據聞係
所以長插電腦
hioohi 發表於 2016-8-13 14:58

只插電。不插sata缐。會好D嗎? 用先再插sata線。

機器唔用容易受潮,尤其電子零件!

只插電。不插sata缐。會好D嗎? 用先再插sata線。
ivannwk 發表於 2016-8-14 17:10

要定期檢查一次入面啲數據完唔完整,如果唔係放得太耐有機會出C5。