[技術討論] 氦氣填充硬碟即使密封仍有可能漏氣,洩漏氦氣後點救資料

最新的硬碟為加大容量都紛紛採用了氦氣填充技術,硬碟內部已不再使用空氣而改用密度更低的惰性氣體-氦氣。

要把氦氣密封在硬碟內部,避免內部氦氣洩漏,硬碟外殼必需採用密封焊接技術來把氦氣密封在硬碟內。

而由於氦原子非常小,即使硬碟外殼採用了密封焊接技術,內部的氦氣還是有滲透洩漏的可能性,但硬碟廠商卻對此隻字不提,亦沒有公佈他們的"密封"技術到底可以把氦氣封存多少年。

氦氣保存期為五年?七年?十年? 7x24 使用會加速氦氣洩漏?還是即使硬碟不運轉,氦氣還是會滲漏出來?

萬一氦氣洩漏到一定程度,已低於可使硬碟繼續正常運作的濃度時,硬碟到底會出現什麼狀況,已儲存的資料是否仍可完整讀出來?

若氦氣密度過低而使硬碟出現故障,是否可以送回原廠重新注入氦氣而救回資料?

source都冇

就算漏左氣, 都唔會令碟片上data損壞, 最多係隻HDD唔可以正常運作
拎俾data recovery公司拆哂platter出黎, 一樣可以讀得翻

就算氦氣漏左,都唔一定會壞。

source都冇
戀人未滿 發表於 2016-8-16 05:41

Source? 你以為係轉貼?

就算漏左氣, 都唔會令碟片上data損壞, 最多係隻HDD唔可以正常運作
拎俾data recovery公司拆哂platter出黎,  ...
KinChungE 發表於 2016-8-16 09:21

核心問題係如果漏氣真係無可避免,咁隻HDD最多可以擺到幾耐? 安全期係幾多年?

我巧驚驚呀, 不過根據資料 WD80EFZX 同樣 MTBF  1,000,000 hrs, 無唔同

http://www.tweaktown.com/reviews ... d-review/index.html

廠商唔需要同你保證隻HDD用1千年都唔漏氣, 亦唔會講隻HDD最多可以擺到幾耐
但係會有保質期, 以 8TB Enterprise 有 5 year warranty 為例, 即係安全期至少5年
5年唔係任吹的, 人地係以廠家商譽擔保, 死雞之所以死雞就係因為保養期內死亡率高
HDD 不嬲都有機會死, 重要野唔 backup 搞到有 data loss 就抵你死啦

廠商唔需要同你保證隻HDD用1千年都唔漏氣, 亦唔會講隻HDD最多可以擺到幾耐
但係會有保質期, 以 8TB Enterpr ...
Hippo 發表於 2016-8-16 16:24

保養幾耐唔係討論重點,重點係佢既特性。就好似現時的SSD不適合斷電下長時期存放資料,就是因為NAND會漏電而使數據流失,但SSD廠商起碼也有提供儲存年期的規格表供參考,可惜現在的充氦硬盤在保存年期方面卻隻字不提,無從參考。