[保養相關] HD Tune Pro BE (氣流温度) Failed, 請問可否攞返聯強作保養更換?

如題, 硬碟機有保養至2018年8月。
請見圖。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如題, 硬碟機有保養至2018年8月。
請見圖。
citibatter 發表於 2016-8-18 17:08

你認為呢

建議師兄用原廠軟件檢測左先拎去代理.......

你認為呢
zoin0000 發表於 2016-8-18 17:19

大哥,知的話我就唔洗問大家啦。

via HKEPC Reader for Android

我咁耐以嚟都未上過聯強,所以真係唔知佢哋要啲乜。

大哥,知的話我就唔洗問大家啦。  

citibatter 發表於 2016-8-18 17:23

EPC都講個N次HD Tune不可信,佢test HD根本有問題

EPC都講個N次HD Tune不可信,佢test HD根本有問題
zoin0000 發表於 2016-8-18 17:24

咁請問係咪即係個硬碟無事?

咁請問係咪即係個硬碟無事?

citibatter 發表於 2016-8-18 17:25

用原廠軟件檢測/CrystalDiskInfo睇睇,簡單講我試過HD60度 HD tune紅我,但Test個HD係正常

硬碟是正常的
BE (Airflow Temperature) 用意是要提醒使用者要注意硬碟溫度
儘量別超出原廠建議範圍

臨界值是45
代表實際溫度臨界點是55°C (100-45=55)

從最差值41來判斷的話
代表這顆3TB歷史溫度最高曾經到達59°C (100-41=59)

一旦目前值&最差值低於&等於臨界值的話
這些SMART檢測軟體就會提出警告 (也要看軟體版本..有的不會警告、有的甚至認不出來BE)

Google下其實都好多post有講

回覆 1# citibatter

0XBE不是重點, 只不過叫你注意一下. 不好再弄那麼大的溫差了. 最初見到時, 我懷疑出問題直至我檢查溫度, 發現係一致, 即唔關事. 另一方面提醒你個使用時間長左,建議小心處理. 如果要返修, 好睇保養期內重置左幾多次, 讀錯了多少次. 你不能夠單用HDTUNE判斷個硬碟釘左(我用HDDGUARDIAN, 話0XBE不是重點但仍然提醒我操作溫度), 你需要用SEATOOLS確定是否需要返修.

如果要判斷, 主要查 1,5,a, bc, c1,c4,c5,c6,c9

密封型硬碟要查 16 (hex), 即是22號

回覆 8# zoin0000

這個是另一部同樣在Hd Tune Pro failed BE,即係 airflow temperture 嘅硬碟, 但係用 Crystal Disk Info ok。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊