[光碟機] bluray機應該買usb2.0或usb3.0,有什麼分別?

想問問bluray機應該買usb2.0或usb3.0,有什麼分別?因為電腦節有特價,PT6U3 $739,PT6U2V $579,唔知買邊部好?
大家幫幫手,thx~

http://buffalo.jp/products/catalog/storage/bd_portable.html

看Spec就沒有分別,
但是個人想法就是,USB本身是共用頻寬的。
而BD的數據傳輸量比DVD高不少,如果你一面燒一面抄寫外接HDD,
可能會頻寬不夠而使燒錄時間變長。

OR

USB 3.0有比較大的供電。

USB 2.0 Y 線要插曬兩條先夠電

看Spec就沒有分別,
而BD的數據傳輸量比DVD高不少,如果你一面燒 ...
cct241292 發表於 2016-8-22 00:59

Intel早已在Sandy bridge前巳解決雙USB 2.0問題

看Spec就沒有分別,
而BD的數據傳輸量比DVD高不少,如果你一面燒 ...
cct241292 發表於 2016-8-22 00:59

即係長遠買USB3.0好?

USB 2.0 Y 線要插曬兩條先夠電
Once 發表於 2016-8-22 09:58

我見佢兩隻都係包左內置Y線,但3.0貴成150蚊度,所以未出手呀~

Intel早已在Sandy bridge前巳解決雙USB 2.0問題
computer1975 發表於 2016-8-22 10:24

ching,即係買咩好?我部機有usb3.0port既

回覆 7# charcsc2000

我用緊 Panasonic 隻 USB3.0 bluray機(形號: UJ272-TEAL-U3-BK, ~$6xx), 插條usb3.0線就用得。
Rip Blu-ray Disc 唔算快, 但可以接受。

Rip to IOS file(BD 117分鐘內容; 用左一個鐘左右)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  charcsc2000

我用緊 Panasonic 隻 USB3.0 bluray機(形號唔記得, ~6xx), 插條usb3.0就用得。
Rip Bl ...
ylkyeung 發表於 2016-8-22 11:45

正喎...個dvdfab....我都想買...
應該買咩版好???因佢好多個software...

回覆 9# charcsc2000

dvdfab 係試用, 入面好多功能我都唔會用(我只會拎黎Rip ISO file & 破解BD);
之後見有個活動送 Passkey for DVD & Blu-ray (終身版), 功能上足夠我用就轉用左 Passkey。

p.s. 更新好密, 因為新碟唔更新係 rip唔到