[產品資訊] HDD 的內部結構

文章 算幾詳細介紹 HDD 的內部結構
http://hddscan.com/doc/HDD_from_inside.html

睇完的感受 和 猜想

1. 原來 有空氣進出 HDD。 估計 若果使用環境是多塵,經過幾年后, Filter 累積多塵,影響空氣流動,會
讓 HDD 容易壞。

2. HDD 內部會不斷產生極小的碎片,有一個 Filter 作收集,我覺得應該有一個收集上限。

3. HDD 內部好精密。 磁頭和 磁碟 距離 只有 5-10 納米。 若果屋企使用電腦時,久不久被腳撞到,或者 2者會碰上?

5-10納米?
微米先啱呀嘛。

所以更高容量,密度更高的碟用He來填充。
去到SSD幾TB也平下來,HDD就應該更少問題。

不過HDD和SSD都有耐不用會流失數據的問題,
想長期保存資料還是一門學問。

我是 引述 文章 5-10 nanometers

5-10納米?
微米先啱呀嘛。
戀人未滿 發表於 2016-8-22 00:47

文章 算幾詳細介紹 HDD 的內部結構

睇完的感受 和 猜想

1. 原來 有空氣進出 HDD。 估計 若果使用環境是 ...
terry_beginner 發表於 2016-8-22 00:25

其實你又唔洗太擔心:

1. 在一般的室內環境,灰塵問題唔算嚴重,而這個breather filter的表面面積其實係非常大的,要塞晒佢唔係咁容易。

2. HDD裡面是在cleanroom的環境下裝配,裡面的空氣也達到cleanroom的要求的,正常運作下,裡面產生的灰塵微粒其實有限,其內部的recirculation filter是有足夠的能力吸住這些微粒的。

3. 反而磁頭和碟片之間的高度,如何可以有效保持在預設的範圍,係一個謎!以我所知,碟的表面粗糙度,裝住磁頭的金屬片的有效面積,彈性,和碟片的轉速等,如何產生足夠的氣流保持其高度,暫時難以找到較專門的資料去了解。(儘管廠方話個頭係離開碟片,但事實上我玩過咁多HDD,間中亦有拆過見到碟面係花晒的,即係證明有直接磨擦和接觸,但仍然讀寫正常!)

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... t=%2Bdiy-apprentice

原來大家睇過同一份文章,呵呵!

我都覺得這麼狠厲害,幾只磁碟和幾個磁頭相距那麼短的距離,幾個 納米,再以 7200rpm咁轉動。

“反而磁頭和碟片之間的高度,如何可以有效保持在預設的範圍,係一個謎!”

其實你又唔洗太擔心:

1. 在一般的室內環境,灰塵問題唔算嚴重,而這個breather filter的表面面積其實係 ...
diy-apprentice 發表於 2016-8-22 20:50

我也有查找過 如何製作 CPU。現時製造工業的工藝,實在複雜到普通人難以理解。

我也有查找過 如何製作 CPU。現時製造工業的工藝,實在複雜到普通人難以理解。 ...
terry_beginner 發表於 2016-8-23 00:47

我都想知喎,邊度有得睇?