[操作疑難] 究竟 HOTPLUG 隻硬碟有咩用?

你未off line 就拆?

smartctl -s standby,now
點用自已google

Hotplug 係 unmount file system / disk / flush cache , for你 disconnect 唔會炒。
Standby 就另係一課題。

需要 hotplug 出黎果時 9 成隻碟已死, 唔炒系統已足夠,  standby / offline 係另一樣野, 對於已死之碟沒有多大需要

用esata, 如果唔support hotplug, 咁次次插HDD, 唔通都要reboot ???

smartctl -s standby,now
點用自已google
harryytm 發表於 2016-8-22 12:57

通常用hdparm -Y /dev/sdx

HOTPLUG 左佢 ,放隻手上去都 FEEL 到佢有些微震動
估計入面仲轉緊 ,咁我 HOTPLUG 黎做咩?

有冇 D 方法係可 ...
wing230 發表於 2016-8-22 02:41

用右下角裝置移除

還是不成,將Windows直接sleep,再unplug HDD

可安裝 HotSwap! 程式,在 Hotplug 前先 spin-down 硬碟:
http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm

另外,可用硬碟開關控制,spin-down 硬碟後關閉或開啟電源,於淘寶搜索 hd-pw6101 或 hd-pw4101 ,就可搵到分別控制六個或四個硬碟的前面板。我自己幾年前買過 Orico 牌子的,直到而家都冇出現問題。不過 Orico 早兩、三年已冇出硬碟開關控制,而家可能間 OEM 廠自己整個新牌子 Pelote。

又或者下面呢款 PCI-E 擋板位的硬碟電源開關,不過似乎買家評價不一:
https://world.taobao.com/item/38645061328.htm

用右下角裝置移除

還是不成,將Windows直接sleep,再unplug HDD
computer1975 發表於 2016-8-22 14:41

Windows 右下角裝置移除,一般係唔會 spin-down 硬碟