[技術討論] 是否所有平價硬碟都有 C1 爆升問題 ?

想平平地買隻 2/3TB

以前 WD Green 有
而家 Seagate DM001 系列又有
唔知Toshiba 有冇呢?

唔知Toshiba 有冇呢? ...
~蜜蜂~ 發表於 2016-8-22 18:54

Toshiba冇

唔知Toshiba 有冇呢? ...
~蜜蜂~ 發表於 2016-8-22 18:54

Seagate用CrystalDiskInfo OFF 左 APM 就解決C1問題
除左要set Auto AAM/APM Adaption
仲要set埋Startup同Resident先hold得住個APM setting

WD可以用wdidle3黎disable head parking解決C1問題

我隻DM003用左幾個月C1就上到過萬...久唔久就黎一下Parking聲
有日睇SMART先發現
e+長期開住CrystalDiskInfo唔比佢做Parking連果下聲都冇埋
用左一年幾C1 keep住118xx冇咩點升

Seagate系列預設Unload磁頭時間係30秒,如果將APM改成191就可以延長到1分鐘,改為192就唔會Unload磁頭。

smartctl -s apm,191 x:
smartctl -s apm,192 x:

Seagate系列預設Unload磁頭時間係30秒,如果將APM改成191就可以延長到1分鐘,改為192就唔會Unload磁頭。

s ...
harryytm 發表於 2016-8-28 00:30

原來有192呢個value咖
我直接Off左APM
不過SET完APM熄機下次開機會冇左個value...Off左APM都會On番
Seagate會係咁...所以我先至長期開住CrystalDiskInfo

原來有192呢個value咖
我直接Off左APM
不過SET完APM熄機下次開機會冇左個value...Off左APM都會On番 ...
1597532468000 發表於 2016-8-28 01:27

款款HDD都係APM唔會permenant
每次開機都要run一run

款款HDD都係APM唔會permenant
每次開機都要run一run
KinChungE 發表於 2016-8-28 15:14

I SEE