[產品資訊] 乜依家TOSHIBA 3T 7200轉都係$五舊幾

頂, 乜依家 TOSHIBA 3T SATA3 7200 64Mcache $五舊幾

之前仲因為temp drive兩隻死死地, 換左兩隻TOSHIBA 1T......都係咁上下價錢

點解依隻可以咁平?

呢個可能有伏. 睇你放咩野入去. 廠商唔會用呢個型號, 但會用WD BLUE.

如果你想減少啲, 噉你就要買MG03,MG04(如有)或MC04. 而我目前最低要求已經講緊MC04或WD RED.

太平又唔敢用...
WD 都好多都壞.所以都係買RED,BLUE  OR HGST

呢個可能有伏. 睇你放咩野入去. 廠商唔會用呢個型號, 但會用WD BLUE.

如果你想減少啲, 噉你就要買MG03,MG ...
polarhei 發表於 23-8-2016 16:24

大家覺得可能伏係TOSHIBA DT01ACA300依個model定係全部DT01ACAXXX ?

我見其他牌子3T 冇7200轉得5400都要6百幾

大把人買咗用, 有 d 仲唔係一兩隻, DT01ACA300 又係 HGST 底, 有幾伏.
但如果買2隻 3TB, 可考慮買一隻 Toshiba 6TB, 大家都 2 年保, 差價唔太多, 佢快唔少但冇乜人報告.

呢度見有位師兄用唔少 4/5TB Toshiba.

回覆 4# 惡魔城城主

好睇人點樣用. 最初食日立民用, 後來食富士通商用. 富士通唔會賣爛貨.

雖然我可以用軟件指示點樣行, 唔似WD一勞永逸(當然, 暫時只有WD BLUE先係噉, 新版BLACK, 新版RED, GOLD已經明碼實價, 按量選擇. ). 按價錢,可能有嫌疑之處.

驚可以唔買,但呢到大把chings買左,我都買左一隻儲data。

只要有定期backup﹐理得佢伏唔伏,有問題保養期內就去RMA﹐之後restore data﹐完!

應該冇伏掛,有D都行咗兩三年,我覺得自己都已經變咗做廣源行Fan屎
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大把人買咗用, 有 d 仲唔係一兩隻, DT01ACA300 又係 HGST 底, 有幾伏.
但如果買2隻 3TB, 可考慮買一隻 Tosh ...
GbE 發表於 2016-8-23 17:41

我的NAS全部用Toshiba,有3TB亦有4TB ,用了兩三年,全部健在

我的NAS全部用Toshiba,有3TB亦有4TB ,用了兩三年,全部健在
kenkmwong 發表於 2016-8-23 19:42

好想睇 Toshiba 6TB, 因為想買但驚有伏.
一係疊埋心水忍到 1.5TB 單碟新品出, 買 DT01ACA300 頂住先.