[技術討論] [急][好煩惱]HDD失蹤 磁碟管理都不見

係裝系統個時仲要HDD SSD簡
但係裝完系統入SSD之後
入到去 分割左三個既HDD唔見左
得返一個HDD係度

會唔會有機會隻野係壞左?
Bios 又搵到呢隻野
磁碟管理無理由搵唔到
又換左線試 又唔得

未裝好外加sata controller driver?

未裝好外加sata controller driver?
KinChungE 發表於 2016-8-28 00:43

即係黠?

我岩岩好砌起左部機 駁哂SSD 同HDD 咩都無SET  一開始就裝左WIN 10 落SSD

我係唔係SKIP左D野?

即係黠?

我岩岩好砌起左部機 駁哂SSD 同HDD 咩都無SET  一開始就裝左WIN 10 落SSD

我係唔係SKIP左D野? ...
Tong05 發表於 2016-8-28 01:18

入去磁碟管理,應該見到你有一隻未配置hdd,你格式化它就會出現的

回復 4 #blackkh

唔該哂師兄 一陣我入去睇睇

via HKEPC Reader for Android

入去磁碟管理,應該見到你有一隻未配置hdd,你格式化它就會出現的
blackkh 發表於 2016-8-28 10:29

入左去個個Disk management
只係見到SSD一個 唔見隻HDD

via HKEPC Reader for Android

即係黠?

我係唔係SKIP左D野? ...
Tong05 發表於 2016-8-28 01:18

底板型號?

如果是win10你留意磁碟管理左邊bar有沒有你隻磁碟,有就點一點它,上次我重裝win10都出現同一問題,升級時沒問題,但重裝時就出事認不到,又是沒有有未配置hdd,原來隱藏在磁碟管理左邊那條bar上,點它要我格式化才出現,好在有備份。

底板型號?
KinChungE 發表於 2016-8-28 15:26

ROG STRIX X99

如果是win10你留意磁碟管理左邊bar有沒有你隻磁碟,有就點一點它,上次我重裝win10都出現同一問題,升級時 ...
blackkh 發表於 2016-8-28 15:40

邊一個位?