[其他] HDD .SSD 容量趨勢

HDD <<< 大約3年増加1倍

SSD  <<< 大約2年增加1倍

幾年後,10T,8T , 賣幾百蚊, 好平常....

煙佬繼續每1年至年半擠牙膏一次,,,我呢世都睇唔到支牙膏擠完,好平常

煙佬繼續每1年至年半擠牙膏一次,,,我呢世都睇唔到支牙膏擠完,好平常
saiyuen 發表於 2016-9-23 12:57

根本上CPU 就唔需要禁快....

仲用緊肥龍2 ..........  7年...  仲用唔哂 ( 文書) ..

就HDD ,SSD 容量就要增大,因為資料愈儲愈多...

hdd,ssd,ram,gpu等都三,二年增加一倍唯獨cpu..........牛速增長

又黎x論,你一個人用唔著,唔等於全世界
就好似話atx要消失果條友

睇反之前
80gb已經夠用好耐
同我而家80tb都唔夠用就知
經過時代轉變
檔案的容量不斷有加無減就知
HDD /ssd 不斷加大係好合理
有咩好講⋯⋯
又攞多1epc分

又黎x論,你一個人用唔著,唔等於全世界
就好似話atx要消失果條友
ymlau0602 發表於 2016-9-23 13:08

哈哈...我用埋eatx 添...果個atx要消失既仁兄...世界圍著他轉

CPU 冇咩競爭, INTEL 洗咩出禁快......

電腦除做文書睇戲外大把用途,相信短時間內仲未有其他可完全取代,現行cpu睇4k如冇外置咭單用cpu運算已經不夠用,雖然gpu可代替運行不少工作,但cpu慢始終不方便(由其對用內置既用家來說)

CPU 冇咩競爭, INTEL 洗咩出禁快......
soho888 發表於 2016-9-23 13:20

冇競爭是市場問題,唔夠用係事實,我們用家少選擇繼續用並不代表要認同錯誤的市場政策