[產品資訊] 請問..clone..Harddisk...

最近死了Seagate 2TB Harddisk...想更換其它牌子Harddisk
1. 請問最近什麼牌子 2TB Harddisk 比較可靠?
2. Seagate 2TB Harddisk 可否同其它牌子 Clone 2TB Harddisk  指內容完全相同....
謝謝!

Toshiba

最近死了Seagate 2TB Harddisk...想更換其它牌子Harddisk
1. 請問最近什麼牌子 2TB Harddisk 比較可靠?
2.  ...
KANKK3 發表於 2016-9-29 12:09

除非原碟檔案有問題,只要新碟容量夠,Clone完內容完全一樣,同牌子無關。

除非原碟檔案有問題,只要新碟容量夠,Clone完內容完全一樣,同牌子無關。 ...
高登阿伯 發表於 2016-9-30 00:44

可能本人問得不夠詳細.......請見諒...
大家不同牌子都叫 2TB Harddisk...有可能實際容量有誤差值...應新2TB Harddisk大過舊Seagate 2TB Harddisk就冇問題...反之就可能有問題?...
想問有冇師兄試過咁情況............

回覆 4# KANKK3

容量規格是整個行業的共同標準,同樣是2TB,容量都是一樣。

大家不同牌子都叫 2TB Harddisk...有可能實際容量有誤差值...應新2 ...
KANKK3 發表於 2016-9-30 14:31

係有誤差值,不過大家都係少咁多,唔洗擔心
不過...舊碟死左,點clone?

大家不同牌子都叫 2TB Harddisk...有可能實際容量有誤差值...應新2 ...
KANKK3 發表於 2016-9-30 14:31

唔太明白你所指嘅誤差值係乜,容量規格係hdd係標準,同樣係2TB,唔同廠都係一樣,無誤差可言。

我估你想講係碟片上預留後備空間,呢個剩幾多就間間廠都唔同,但一定唔會計落出廠標示容量,正常使用亦管唔到,亦唔影響Clone碟。

唔太明白你所指嘅誤差值係乜,容量規格係hdd係標準,同樣係2TB,唔同廠都係一樣,無誤差可言。

我估你想 ...
高登阿伯 發表於 2016-10-1 01:50

我所指..就是標示容量...不同牌子都是實際容量相等嗎?...因為不想再用Seagate了
另有問......舊碟死左,點clone?
解釋..因為尚有另一隻Seagate 2TB Harddisk要做BACK UP(不是已死 2TB Harddisk那隻)
多謝各師兄解說.......

我所指..就是標示容量...不同牌子都是實際容量相等嗎?...因為不想再用Seagate了
另有問......舊碟死左, ...
KANKK3 發表於 2016-10-1 10:40

標示容量不同牌子計法都是相等,不用担心。

反而揀牌子就有排講。

標示容量不同牌子計法都是相等,不用担心。

反而揀牌子就有排講。 ...
高登阿伯 發表於 2016-10-1 21:30

WD 新Blue = 以前舊Green = bye
Seagate = 死雞 = bye
Toshiba = 十乜幾間代理 = bye
...
咦,咁有咩可以買