[購買問題] MLC 手指一問

諗住淘寶買
直接買MLC 手指好
定買M2 ssd轉usb 好?

價錢都係差唔多二百至三百人仔

轉usb就買返msata得啦 洗鬼M.2...

yjfoeg 發表於 2016-10-5 14:26

M2 細d
新機又用到
價錢又差唔多

點解用msata?

yjfoeg 發表於 2016-10-5 14:26

手指通常是 removable
而外置盒多是 local disk

手指通常是 removable
而外置盒多是 local disk
usei 發表於 2016-10-6 14:36

咁用尼當手指用有冇問題?

咁用尼當手指用有冇問題?
ricky1992 發表於 2016-10-6 14:37

M.2有分SATA同PCI-E... 暫時我見到M.2轉到USB都係SATA o既Adapter.. 其實真係幾多舊魚....
手指.. 永遠都係手指... 放o系褲袋都得.... M.2轉USB真係哂氣... 咁大枝我不如用返USB盒接返SATA 2.5"算啦.. 乜機都用得...

你話你本身有隻"舊"SSD唔想浪費... 咁都可以考慮吓.. 特登買就真係唔多建議...

M2 細d
新機又用到
價錢又差唔多

點解用msata?
ricky1992 發表於 2016-10-5 14:28
新機? 呢啲轉接行M.2 SATA,你砌新機係會買M.2 PCIe
點解用mSATA?

因為M.2仲算新,而大陸啲廠做mSATA轉USB就已經好多年,相對黎講mSATA應該會成熟同可靠啲

新機? 呢啲轉接行M.2 SATA,你砌新機係會買M.2 PCIe
點解用mSATA?

因為M.2仲算新,而大陸啲廠做mSATA轉U ...
yjfoeg 發表於 2016-10-8 02:43

msata盒.. 好多做工都麻麻地... 無論轉返sata或usb3.0都係... 跑分起碼比直插跌30%...

msata盒.. 好多做工都麻麻地... 無論轉返sata或usb3.0都係... 跑分起碼比直插跌30%...  ...
7h1r733n 發表於 2016-10-8 04:35

咁相比m2 pics 轉usb差遠唔遠
速度其實唔係優先考慮
因為見佢usb同m2價又差唔多
隻手指多數用尼過料或者裝 Windows用

咁相比m2 pics 轉usb差遠唔遠
速度其實唔係優先考慮
因為見佢usb同m2價又差唔多
隻手指多數用尼過料或者 ...
ricky1992 發表於 2016-10-8 11:55

唔知M.2轉USB可唔可以裝Windows.. 未試過.. 我裝Windows都仲係用緊8G USB 2.0手指..
手指其實有通病係4k慢到嘔(我用Toshiba EX2.. 連續200MB.. 但4K得6MB... ).. M.2轉USB係會快D... 會跌速但都會比手指快.... 問題真係大.. 如果唔考量大細.. 咁我覺得都OK o既... (如果你真係成日要裝Windows的話)