[操作疑難] <求救>硬碟 C5 C6 警告問題

話說有個朋友部機Boot唔起,插碟又修復唔到開機,CHKDSK話有錯誤,所以折走HDD返黎睇下有無壞,估計都係個Hybrid Boot撞花咗。

返到黎用HD Tune Scan緊,目前到300GB都未有壞區。

但問題到我自己隻Boot Disk有事,我CrystalDiskInfo睇,我隻野 C5 C6 黃燈,上網望過D人個Raw值好似唔太高,話無持續上升就無問題,但依家我係328......係咪即係就死? 隻野上年5月砌機時買,應該仲有保養。

目前情況,我係咪應該拿拿臨Backup,之後拎去換? Please Help!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

目前情況,我係咪應該拿拿臨Backup,之後拎去換? ...
HM4139 發表於 2016-10-15 00:30

係,快啲Backup啦

回覆 2# smoke_cheese

已經開始抄緊...............

換之前係咪應該 Format 隻 Disk? 但Format完會唔會 C5 C6無咗,佢話我白撞?

05 個數值有10,去換係咪已經會受理? (眼大睇過龍,05個值係0........................)

佢地唔會CHECK 照換的, 唔好有表面傷就得

不過最緊要係快手 BACKUP, 有時間就先 ERASE 左佢先

Format 完c5都會照樣的。

DM001 都買 , 祝你好運

回覆 6# 觀星是答案

係頭批DM001有大問題啫,我覺得自己都算係Seagate Fans,所以咁多年都係買佢,係上年先買咗隻東芝玩下。

不過數數手指,其實咁多年黎3.5都換過好幾隻,當年第一隻IDE 200G 泰國製,用咗一兩年磁碟重組果陣死咗(當年唔識野,兩個分區一齊做),之後換咗隻大陸製,非系統咁用到上年換機閒置。

之後640G兩年左右死一次,好似係直接死,換咗貨之後用咗兩年幾,個Windows提我隻HDD危險,我即刻去買隻DM001 Backup,好在當年HDD仲有5年保,如事者640G換第三隻......之後發現DM001中雷,係要更新Firmware果批,好在更新完無事,用到舊機停用閒置。

新機繼續支持Seagate繼續DM001,砌咗約年半,發現有問題......

不過2.5吋買過兩隻,一隻係120G,一隻係500G,120做咗系統兩三年,之後轉用500,120就做外置,又或者插係公司度做雙系統,120用到紅咗燈2年都未死,不過做系統就會間歇Lag機,得幾MB速度,之後Lower Format後做返外置,儲D唔重要既野。500做 Notebook系統,2010年做到依家都無事。

可能呢D換HDD經歷對大家都係閒事,不過我之後都會間唔中買下HDD Backup,唔好用到D空間咁盡。

By the way, 差唔多Backup曬D資料,好在只係有兩個檔案壞咗,話有多餘循環。我星期一應該會去聯強換野,如果東芝無咩劣評,以後應該會轉用。

要換就壞

回覆  觀星是答案

係頭批DM001有大問題啫,我覺得自己都算係Seagate Fans,所以咁多年都係買佢,係上年先 ...
HM4139 發表於 2016-10-15 22:47

C5 C6同不正常斷電有關而產生數據損壞,建議你都係睇下你個火牛有無問題,好多時C5 C6 係個SATA接頭氧化而引致,有機會可以完整格式化之後消失到。

而另一個有可能嘅成因就係隻碟真係就快壞,呢個就唯有靠換過隻新嘅去解決。

不過無論點都好,最緊要係要有Backup,無論有事定無事,數據都一定要保存喺兩個或以上嘅儲存媒體上面,$500有找已經有2TB,用喺Backup呢啲錢唔可以慳。

回覆 9# harryytm

好在之前多手買咗隻東芝3TB,所以都抄得曬D野。

依家隻TMD001 C5 C6數值上升咗,中間未試過唔正常熄機,亦都無拔過SATA線,可能隻野真係有問題。

但另一個問題係05一直都係0,咁即係代表咩?

另外一隻07年年尾買既2.5吋120G,以前唔知邊個欄位係紅色,但Lower Format 之後又無咗。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊