[購買問題] BT硬碟選購一問

如題, 買完 裸族 CROS3U3IS  後, 回家就有一隻用來BT的2.5" 外置HDD死了
目前將叧一隻2.5" 外置HDD拆開放在DOCKING用
請問有那款保養期算長的3.5" HDD推介?

如題, 買完 裸族 CROS3U3IS  後, 回家就有一隻用來BT的2.5" 外置HDD死了
目前將叧一隻2.5" 外置HDD拆開放在 ...
testcb00 發表於 2016-10-15 18:33

最近嘅硬碟賣幾貴都好易壞,計我話有平就買平,最緊要係啲野重要嘅一定要有Backup,死咗就買過第二個倒翻啲Backup上去繼續用。

其實而家會唔會買手指, download 完再拉去HDD 好過?
手指有D係永久保.
alexfok 發表於 2016-10-15 21:24

現時嘅BT軟件都有得用RAM做Cache,集埋幾MB先寫落HDD,好少有會真係BT死隻HDD,無必要買隻手指嚟BT咁浪廢。

回覆 4# harryytm

用迅雷一陣就可以B死HDD
有時有啲片合集一粒SEED幾百GB以上
就拎舊HDD來BT, 通常一個月隻HDD都會死
我個朋友試過, 佢真係試過

用USB3.0手指/USB2.0外置HDD?
一超過廿MB/SEC就LAG機

BT一係用SSD, 一係用RAMDISK
B完分類抄去HDD
不作他選

宜家SSD好平
平平地果隻二百GB SSD 暫存

HGST NAS 或 Seagate Enterprise NAS HDD,速度快,夠穩定

HGST NAS  7 x 24 高流量長開2年,就算唔理佢唔幫佢做散熱,溫度去到成60度,一樣冇問題

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正常嚟講, HHD 點會 R/W 死,  除非猛咁 park 個頭,
死得嘅就抵死, 最好早啲死

我目前打算買Toshiba DT01ACA200 2TB 做BT
Seagate Constellation ES.3 ST4000NM0033 4TB 做BACKUP

我自己有張Transcend 16G SD, B 左4-5年
仲係建建康康

我之前用Western Digital RE series, 有5 年保養