[操作疑難] Synology DS412+ with WD NAS RED 4TB

想問各位有無用開Synology DS412+ 加上 WD RED 4TB?
手上有3隻WD RED 4TB 插響 Disk 2/3/4, 組成一個SHR RAID 5,但過後Disk 2/3/4相繼有Bad Sector,之後我去代理換隻Disk 4插返上去,一開頭過到QUICK SMART/EXTENDED SMART,跟住半個月又有Bad Sector,睇返Synology網站上面佢係唔岩7x24? 我就咁擺響電腦枱上面,唔算Rack Mount瓜?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你似炒 RAID (SHR) 多於其它,Crashed 應該講緊個 SHR 唔係 disk。

WD RED 4TB 已報災情
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=297&t=4853120

可以access data的話,backup左先!!!

你似炒 RAID (SHR) 多於其它,Crashed 應該講緊個 SHR 唔係 disk。

WD RED 4TB 已報災情
...
GbE 發表於 2016-10-29 20:42

咁其實係咪應該第一日插隻harddisk落去NAS唔好選用SHR?

回覆 1# mlamlam

crashed 咗, 搵Synology support啦
當儲存空間狀態變為已損毀,您將無法自行修復該儲存空間。若要解決此問題,建議您聯絡我們的技術支援尋求協助
https://www.synology.com/zh-tw/k ... me_diskgroup_repair

但另外隻Disk 4應該有6個疑似bad sector(197/0xc5) https://zh.wikipedia.org/zh-hk/S.M.A.R.T.
問埋Synology support, 應該要再換新碟
半個月又有Bad Sector, 唔好彩喇

成日死hdd可能電源不穩
可以加隻apc ups畀nas

或者平平地換隻apc防雷插蘇

咁其實係咪應該第一日插隻harddisk落去NAS唔好選用SHR?
mlamlam 發表於 2016-10-30 20:32

冇話應唔應該, 行 RAID (SHR) 會組合成一個大 volume 兼有 protection, 但炒起上嚟就全部炒.
行獨立一隻隻, 就互不影響, 變成幾個 volume.

見你咁啖定, 有晒 backup ?

...
dmm.co.jp 發表於 2016-10-31 01:38

如果係內置火牛輸出不穩你加UPS都無用.
至於巿電, 香港電力無差到要UPS穩壓咁嚴重.

防雷插座對供電不穩就更加無用.
係村屋地方怕打雷有突波先需要用.   

By the way 我用惡名昭彰嘅Seagate DM 3TB行RAID5 (之後升RAID6)都無死得咁快.

...
dmm.co.jp 發表於 2016-10-31 01:38

應該唔關事,Disk 1隻 Samsung hd (320GB) 行左2-3年都未有事...

冇話應唔應該, 行 RAID (SHR) 會組合成一個大 volume 兼有 protection, 但炒起上嚟就全部炒.
行獨立一隻 ...
GbE 發表於 2016-10-31 02:22

WD RED NAS 成日死,重要野己經backup哂上onedrive + Amazon Cloud
暫時唔過NAS/WD...重點係點樣起返個volume, backup唔太需要...