[操作疑難] hdd bt影音檔有損毀問題

最近幾日開始bt果啲美劇,有大部份都有起格/走色問題
但係掃唔到原有hdd有壞軌等任何問題,使用上都冇任何問題(隻hdd我只係steam遊戲同bt美劇用,冇發現有遊戲讀取問題)
但係同一條片同一個seed,bt落另一隻hdd冇呢個問題發生(排除左播放器or解碼器問題)
之後係本身認為有問題的hdd上 反覆bt同一條片,發現次次起格位置同走色位置都唔一定
請問會係咩問題?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用邊個 bt client?
可以 set force hash check when download finished
咁樣會 make sure 你 download 同網上個 file 一模一樣

有無懷疑有事嘅硬碟嘅S.M.A.R.T.睇下?

回覆 1# wayneeee
有冇試用其他播放軟件 例如 迅雷播放等等…呢D情況我都試過

回覆 3# harryytm

有 已補上

回覆 4# sam009

試過好幾個播放器都係咁,一開始發現問題係,假設我睇到5:00 就一定會直接自己彈左去8:00果到
但係自己手動拉去5:02 發現只要skip果1-2s,其實係可以正常播(當然都有同埋有起格走色)
之後我bt落另一隻hdd 完全冇事(所以話自行排除左播放器同解碼器問題)

回覆 2# belleville

我有用bt完後強制重新檢查檔案完整,pass左都會有咁的問題
只要係用果隻hdd bt

do speed test
copy file to this "faulty" HDD

do speed test
copy file to this "faulty" HDD
chanmingfu 發表於 2016-11-2 22:36

我係正常的hdd copy條片落去d到播又正常
但係我今日有清理過懷疑有問題的hdd,
請問會有空間剩下不多的時候,會做成寫入影音檔有小量損毀問題嗎?
因為都幾確定用佢去bt影音檔就一定會有問題,但係steam遊戲 試過都冇發現有問題

回覆 9# wayneeee

i had 2 WD blue, write speed 2.8MB/s, no data error from this speed.

speed test is needed.