[購買問題] 內置HDD變外置急問

有幾個內置3.5 HDD 因為唔夠SATA 位。即將要變成外置,請問外置盒有咩牌子型號推介? 大概幾多錢?以前用過orico 幾個月 駁電出支支聲,唔敢用,丟了。另外外置盒子是
是否一定暴露空氣吃塵?近年有沒新設計可以減少吃塵? thanks!

日本牌子 - 裸族系列

不過你要預左貴一般牌子一倍以上

如果淘寶OK,你可以試下碩力泰,牛是普通圓頭,覺得唔得自己換。
利申:買了1個3.5 + 18個2.5盒

如果淘寶OK,你可以試下碩力泰,牛是普通圓頭,覺得唔得自己換。
利申:買了1個3.5 + 18個2.5盒 ...
cct241292 發表於 2016-11-8 01:15

18個???????? 買咁多攸咩

回覆 3# cct241292

買docking唔會都一樣方便咩 18個成本有D高,師兄係成日要攞黎攞去?
一個5.25位可以插四個2.5 HDD 都幾方便

回覆 5# hkjake

回覆 4# tsw888

經常同人換/升級/改造Notebook,2.5 HDD通常是第一樣換走的東西。
計多他們40$比個盒他,大家Happy. 自己用的三個問題不大,黑色就好,其他色實物麻麻。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  hkjake

回覆  tsw888

經常同人換/升級/改造Notebook,2.5 HDD通常是第一樣換走的東西。
計多他們 ...
cct241292 發表於 2016-11-9 17:40

是否有跟3.0線及牛?

回覆 7# buynaka

2.5盒,有3.0線(幾硬的,但是真3.0線),和一片給7.5mm的海棉。
(注:分USB2.0和3.0)
2.0:2.0的
3.0:3.0的
3.5盒,有3.0線(幾硬的,但是真3.0線),有牛的,但是2腳100-220V。
我買了3.5的開放式,因為是為了讀碟用。
開放式的連結
封密式的連結

我找不到USB外置盒說明支援3.5 6TB以上,就算很貴也是,要USB-C或TB2/3才見到支援6TB以上。
如果樓主的3.5吋是6TB以上要注意,我試了幾家也讀不到8TB的碟。
(不計算WD等原廠連碟,只計單獨的盒。)

回覆  buynaka

2.5盒,有3.0線(幾硬的,但是真3.0線),和一片給7.5mm的海棉。
2. ...
cct241292 發表於 2016-11-9 20:53

謝師兄,明日11.11買。

回覆  buynaka

2. ...
cct241292 發表於 2016-11-9 20:53

我都跟据師兄指引雙十一買佐幾隻,抄資料都好穩定!物超所值!

發覺咁樣用都幾方便。