[保養相關] Toshiba 4TB c5 c196 error代理建達換唔換?

Toshiba 4TB MD03ACA400V c5 c196 error代理建達換唔換? 係唔係換全新?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

換, 係唔係換全新睇你好唔好彩
用咗幾耐?

回覆 1# mc2003

Health 18%, 比我有保就照拎上去比佢 check
以加多數要放低check, 試過換全新,亦試過換返修

回覆 2# GbE

用左機個月. 其實一早就有問題但由於已copy左不小資料所以廢時攪但個health不斷跌而error就繼續升..

回覆 3# itpeanut

唔該ching. 如要放低要等機內??

回覆 5# mc2003

唔知,視乎有冇貨
一、兩日又試過,一個月都試
4T我諗多數有貨,應該唔會好耐

屬性005有8E,即是已經有142個壞區,屬性196(HEX=C4)數值為113(HEX=71),即係有113x512byte/1024=56KiB嘅數據成功由壞區修復並移咗去後備磁區,屬性 198(HEX=C6)仲係0即係仲未因由壞區修復失敗,而造成嘅數據流失,如果C6大過1你就要意係唔係有啲案已經壞咗。

回覆  GbE

用左機個月. 其實一早就有問題但由於已copy左不小資料所以廢時攪但個health不斷跌而error就繼 ...
mc2003 發表於 2016-11-4 00:06

Too bad, 早攪遲攪都係要攪, 走唔甩

屬性005有8E,即是已經有142個壞區,屬性196(HEX=C4)數值為113(HEX=71),即係有113x512byte/1024=56KiB嘅數 ...
harryytm 發表於 2016-11-4 01:25

係咪0架 CHing, 即係 198(C6) 最緊要 ? 有時 d degrade 咗嘅 HDD, d SMART 硬係怪怪.

係咪0架 CHing, 即係 198(C6) 最緊要 ? 有時 d degrade 咗嘅 HDD, d SMART 硬係怪怪.
GbE 發表於 2016-11-4 01:41

其實當屬性 005 大過 0 ,隻碟就已經有壞區,最好就盡快換過一隻新碟。
而屬性196(C5)出現並非 0 嘅數值可以代表包括但不限於以下兩個可能性,一個係隻碟個磁頭開始有問題,而另一個係供電不穩,而引致嘅數據寫入錯誤。