[購買問題] h記2t vs W記4t金???

原本諗着出隻2t(5年保),
點知出面無金2t,得re2t,筆直1k,

個人經驗re麻麻,
等極都無金2t,
唯有向上望,

h記隻2t(HUS726020ALE610)都要千三文,
又見到金4t(WD4002FYYZ )都係千四文,
大家點睇.......
好似話2隻係h記做.........
2t....4t好似抵啲咁........

一定買WD 4TB Gold
Gold唔係RE黎, 根本係貼左WD Label既Hitachi

原本諗着出隻2t(5年保),
點知出面無金2t,得re2t,筆直1k,

個人經驗re麻麻,
等極都無金2t,
唯有向上望,

h記 ...
明火沐釷 發表於 2016-11-5 11:57

RE 2T WD自己出, Gold唔係wd出

一定買WD 4TB Gold
Gold唔係RE黎, 根本係貼左WD Label既Hitachi
KinChungE 發表於 2016-11-8 11:00 AM

Gold (Hitachi) is better than RE?

RE 2T WD自己出, Gold唔係wd出
zoin0000 發表於 2016-11-8 01:40 PM

So in other words, WD2004FBYZ is original WD but WD2005FBYZ is rebranded HGST?

今日終於買咗金4t,
差唔多千四銀.......肉痛呀

返到嚟插入部腦個5.25吋抽插硬碟盒,
就出怪聲......以為隻碟壞添.......
係bios畫面見唔到有新碟....
之後boot機好耐至入到七仔
一樣見唔到隻4t,
熄機都要等好至熄到..........

拎返隻碟出嚟再試多次........
都一樣......今次仲心急自己手動熄機添(差啲又出事)

熄咗機轉返直插線唔行硬碟盒.....
因為之前手動熄機搞到要入去window維修mode
..........等佢幾個字............
又話有問題又揾唔到邊度出問題.....跟着仲同我熄埋機添
搞咩呀
.....
好彩重新開機又好順利咁入返七仔(不過都耐啲),

今次七仔同我講話有新嘢(見到4t喇),
間咗三間房,format埋就熄機,
拆返隻碟出嚟,
等遲啲先裝入返落部機度

不過想問下啲內置硬碟盒有容量限制????定係我個盒壞咗(買無半年咋...試裝十仔用)

So in other words, WD2004FBYZ is original WD but WD2005FBYZ is rebranded HGST?
anon893 發表於 2016-11-11 22:40

網上見到WD2005FBYZ個樣好似WD2004FBYZ (產地馬來西亞)
個樣唔似日立Ultrastar 7K6000 (我見日立 7K6000 係泰國做)

網上見到WD2005FBYZ個樣好似WD2004FBYZ (產地馬來西亞)
個樣唔似日立Ultrastar 7K6000 (我見日立 7K6000  ...
stardust77 發表於 2016-11-20 13:09

估唔到 WD2005FBYZ 咁嘅樣, 直頭係 WD Green/Blue 個樣, 超伏. (企业级 )
WD2004FBYZ 就應該係 RE 血統.

買碟真係要做定功課, 名同顏色嘅嘢都唔再可靠

今日終於買咗金4t,
差唔多千四銀.......肉痛呀

就出怪聲......以為隻 ...
明火沐釷 發表於 2016-11-12 20:57

抽取盒冇容量限制. 唔想肉痛多一次, 掉咗隻盒算, 攞 $1400 嚟較飛.

就出怪聲......以為隻碟壞添.......
係bios畫面見唔到有新碟....

回覆 9# GbE

今日終於得閒同佢入返3.5HD位(個5.25吋位HD抽插正式收工),
為咗方便裝拆將佢前後調轉擺(插頭位向出),
........
加埋過隻舊1t啲嘢去新碟(都clone成2個鐘),
......
過完見無咩問題
........
啱啱開始行返單HD

不過都有少少嘢問(關於俾名HD)
隻1t界咗2份(e,f)
新4t界3份(g,h,i)
以上係一齊行(c=ssd,d=dvd-rom)

俾完名過埋料行返單HD(4t),
入到os佢唔識將佢啲名轉返做(e,f,g)
要我自己改,
有無得佢自己識轉返做(e,f,g)