[操作疑難] 唔該,有關硬碟問題想請教一下大家

事源小弟上星期購入HGST NAS 4TB硬碟 + ORICO 6518S3硬碟座,打算作備份用途.

不過發現每當將檔案由電腦複製至HGST硬碟,喺Write緊果陣經常會突然卡住幾秒,然後又再行返.
但如果係喺HGST硬碟入面,將檔案由A File複製到B File,又唔會發生呢個問題,所以請問咁樣係正常,定其他原因導致呢?

完成得晒任務,就叫正常,有d DAS 係咁上下。

你試抄幾大 file? 個 source 是不是跟 os 同一個 HDD? 卡的時候 mouse 能不能動?

你試抄幾大 file? 個 source 是不是跟 os 同一個 HDD? 卡的時候 mouse 能不能動?
tkkhome 發表於 2016-11-9 05:23

Source跟OS係喺同一隻HDD,卡住果陣mouse用到.
最小1.X GB,試過單一檔案/多個檔案同時抄都會咁.

另外突然醒起第一次格式化隻HGST硬碟果陣,自己唔小心揀錯普通格式化,之後即刻右Click > 取消格式化,再用返快速格式化,唔知咁會唔會有影響呢?

電腦copy去external HDD, 你電腦係咪用SSD?
如果係, 正常
SSD read得快, HDD write唔切

電腦copy去external HDD, 你電腦係咪用SSD?
如果係, 正常
SSD read得快, HDD write唔切 ...
KinChungE 發表於 2016-11-9 09:05

唔係,屋企部Notebook好舊,重用緊WD 500GB 5400RPM硬碟(WD5000bpvt-16hxzt1).

唔係,屋企部Notebook好舊,重用緊WD 500GB 5400RPM硬碟(WD5000bpvt-16hxzt1).
HKEPChing 發表於 2016-11-9 19:18

USB 2.0?
係既話正常, USB bandwidth唔夠

USB 2.0?
係既話正常, USB bandwidth唔夠
KinChungE 發表於 2016-11-9 20:39

係啊,部機得4個USB 2.0!!
原來係咁影響到,唔該晒你先

4tb動作片!?
我個外國朋友經驗係正常
當你抄完A片, 就會停幾秒, 先再抄B片
尤其你一次抄幾套片就會係咁

卡住幾秒即係點樣???