[購買問題] 有邊款企業硬盤岩隨機讀寫的??

有邊款企業硬盤岩隨機讀寫的??

全盤隨機讀寫....每個檔大約256K-2MB

係成個檔讀寫刪 唔會修改部份的

2K以下

15000rpm既任何一款都適合

回覆 2# KinChungE

放屋企的....萬5轉估計死人了

回覆  KinChungE

放屋企的....萬5轉估計死人了
良優 發表於 2016-11-11 14:07

咁最接近既係WD Velociraptor
但係香港已經絕種

咁最接近既係WD Velociraptor
但係香港已經絕種
KinChungE 發表於 2016-11-11 14:08

因為Velociraptor實在係貴
自從SSD 開始普及,俾得起多少少錢嘅都會買SSD唔買velociraptor

因為Velociraptor實在係貴
自從SSD 開始普及,俾得起多少少錢嘅都會買SSD唔買velociraptor ...
masseffect 發表於 2016-11-11 14:16

睇用途
如果日日瘋狂讀寫, Velociraptor比較可靠

回覆 6# KinChungE

呢隻都成萬轉..

睇用途
如果日日瘋狂讀寫, Velociraptor比較可靠
KinChungE 發表於 2016-11-11 14:23

應該只有極少情況會係咁
至少喺P/E 方面唔會

RANDOM 讀寫Velociraptor實在太慢(同SSD 比..SDD快4-5倍以上)
對velociraptor 嚟講嘅"瘋狂讀寫",對SSD 嚟講只算係中度

有邊款企業硬盤岩隨機讀寫的??

全盤隨機讀寫....每個檔大約256K-2MB

係成個檔讀寫刪 唔會修改部份的

2K ...
良優 發表於 2016-11-11 14:03

有部份WD HDD,HDD界部份空間做4K write cache,idle時再抄原本位置。作用類似SSD的SLC write cache

以前唔識野用綠盤...死左磁頭就怕了...