[保養相關] Toshiba micro SD 水貨用唔用得過?

話說今朝好早出到旺電想買張64GB micro SD,海鮮舫同左手邊果間都未開,之後去咗最右手邊角位果間睇,見到 Kingston 64GB 80R 賣$138,之後Toshiba 64GB 90R 都係$138,所以揀咗Toshiba。

買既時候見到佢有香港代理,Label寫原廠正貨,包裝係簡體字,諗住有Label無死啦。跟住行到樓梯位,見到其他鋪頭賣貴D,但係係英文包裝同其他代理,之後即刻上網Check Check Toshiba 記憶咭代理,見到以下呢個Page

http://www.pc3mag.com/toshibasdcard-analysis/

我就知道我買咗水貨了 ......行貨產地唔知有無分別,我果張就係台灣製。以Kingston咭黎講,同一型號下,有時候景帝係日本製,而聯強貨就係台灣製,不過聯強換貨感覺上方便D,所以無咩所謂。

回歸正題,依家張咭代理係「盈姿科技」,網上關於呢間野既評論少之又少,亦無人分享過換貨經驗,只知道佢代理既野通常比較平。

有無人知道呢間代理得唔得? 我張咭未拆,好唔好拎返去換Kingston or Sandisk?

另外,間野係手寫單,仲要無蓋印,有咩事會唔會無保?

其實係SD模式下Read最高只有20MB/S,如果我只係攞黎放下檔案,唔係拍片,80R同90R好似無咩分別。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果代理係朝10晚5,要請徦去換不如買過張新仲化算,張咭都係佰多元,除非快咭大容量,去換先有化算

話說今朝好早出到旺電想買張64GB micro SD,海鮮舫同左手邊果間都未開,之後去咗最右手邊角位果間睇,見到  ...
HM4139 發表於 2016-11-14 00:55

買部新機仲好啦, 而家假卡咁嚴重

買部新機仲好啦, 而家假卡咁嚴重
alan216hk 發表於 2016-11-14 09:17

簡體字=假卡

簡體字=假卡
zoin0000 發表於 2016-11-14 13:51

同問,簡體字=假?

同問,簡體字=假?
HM4139 發表於 2016-11-14 05:20 PM

Not exactly
All genuine merchandise have always been in 簡體字 long ago (since Exceria r95w60)

Not exactly
All genuine merchandise have always been in 簡體字 long ago (since Exceria r95w60)
anon893 發表於 2016-11-14 18:29

How about 簡體字 ”only"?

How about 簡體字 ”only"?
buynaka 發表於 2016-11-15 12:13 AM

Ah good question...

呢張最少連續寫入是>30MB/s,換個reader試試

我今日行過黃金,見A龜都係賣呢間代理,仲要賣貴D,我應該可以放心用了。

話時話,當年A龜唔係Toshiba既咩咩合作伙伴咩?做咩依家賣埋水貨Toshiba?