[保養相關] Toshiba micro SD 水貨用唔用得過?

話說今朝好早出到旺電想買張64GB micro SD,海鮮舫同左手邊果間都未開,之後去咗最右手邊角位果間睇,見到 Kingston 64GB 80R 賣$138,之後Toshiba 64GB 90R 都係$138,所以揀咗Toshiba。

買既時候見到佢有香港代理,Label寫原廠正貨,包裝係簡體字,諗住有Label無死啦。跟住行到樓梯位,見到其他鋪頭賣貴D,但係係英文包裝同其他代理,之後即刻上網Check Check Toshiba 記憶咭代理,見到以下呢個Page

http://www.pc3mag.com/toshibasdcard-analysis/

我就知道我買咗水貨了 ......行貨產地唔知有無分別,我果張就係台灣製。以Kingston咭黎講,同一型號下,有時候景帝係日本製,而聯強貨就係台灣製,不過聯強換貨感覺上方便D,所以無咩所謂。

回歸正題,依家張咭代理係「盈姿科技」,網上關於呢間野既評論少之又少,亦無人分享過換貨經驗,只知道佢代理既野通常比較平。

有無人知道呢間代理得唔得? 我張咭未拆,好唔好拎返去換Kingston or Sandisk?

另外,間野係手寫單,仲要無蓋印,有咩事會唔會無保?

其實係SD模式下Read最高只有20MB/S,如果我只係攞黎放下檔案,唔係拍片,80R同90R好似無咩分別。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果代理係朝10晚5,要請徦去換不如買過張新仲化算,張咭都係佰多元,除非快咭大容量,去換先有化算

話說今朝好早出到旺電想買張64GB micro SD,海鮮舫同左手邊果間都未開,之後去咗最右手邊角位果間睇,見到  ...
HM4139 發表於 2016-11-14 00:55

買部新機仲好啦, 而家假卡咁嚴重

買部新機仲好啦, 而家假卡咁嚴重
alan216hk 發表於 2016-11-14 09:17

簡體字=假卡

簡體字=假卡
zoin0000 發表於 2016-11-14 13:51

同問,簡體字=假?

同問,簡體字=假?
HM4139 發表於 2016-11-14 05:20 PM

Not exactly
All genuine merchandise have always been in 簡體字 long ago (since Exceria r95w60)

How about 簡體字 ”only"?
buynaka 發表於 2016-11-15 12:13 AM

Ah good question...

呢張最少連續寫入是>30MB/s,換個reader試試

我今日行過黃金,見A龜都係賣呢間代理,仲要賣貴D,我應該可以放心用了。

話時話,當年A龜唔係Toshiba既咩咩合作伙伴咩?做咩依家賣埋水貨Toshiba?