[購買問題] 幫忙做harddisk比較

小弟近排想買個 external harddisk做backup用
見到市面上 有d係desktop external harddisk 有另一d係輕便既portable harddisk

https://www.amazon.com/Seagate-E ... 0W6EQJTKT&th=1#

https://www.amazon.com/Seagate-P ... 0843221&sr=8-26

其實除左插唔插電同體形之外 佢地係功能性上同 易唔易壞方面 有冇大分別嫁?
我諗住個harddisk都係backup用 唔洗特別帶黎帶去(當然輕便冇壊lol)
小弟係初哥 所以想知多d

另外小弟主要睇seagate 但ching們有冇其他牌子好用可推介 同埋點好法?

主要睇seagate

主要睇seagate
Frozen 發表於 2016-12-4 19:45

小弟係初哥 之前冇乜點做功課買左個seagate 1TB portable用
宜家想買過個新 想做多d比較

小弟係初哥 之前冇乜點做功課買左個seagate 1TB portable用
宜家想買過個新 想做多d比較 ...
sayson 發表於 2016-12-5 00:20

呢個世上只有兩種硬碟,就係仲未壞嘅硬碟同已經壞咗嘅硬碟,無論咩版子咩級數嘅硬碟,全部都係會毫無先兆就壞,到時要你花萬幾銀去救資料,所以做好Backup最重要,諗邊隻牌子可靠係浪費時間。

外置睇 價錢:容量 讀寫速度 外型同重量

我都有2隻1TB seagate(重要文件備份各1),有隻入面粒鏍c已經甩咗出嚟,搖佢會有聲,又唔想開蓋搞佢,但我已經用咗3年以上都未有事
死唔死真係睇運,鋪頭比舊貨你貴價都可以3個月即死,買SSD時已經中過招,有時睇吓邊隻平仲好啦

seagate雖然有名你叫,亦衰過一次,但都可以比機會佢架XDDD

除左死記,其它隻隻見平就買

除左死記,其它隻隻見平就買
computer1975 發表於 2016-12-5 10:06

死記而家仲有伏?

回覆 4# harryytm

噉當然, 但唔同型號有唔同損壞機率. 但點都好, 先備份最重要既一份.

唔該咁多位ching既意見

咁desktop external harddisk同portal harddisk又有冇咩大分別?
會唔會話邊隻易死d?
同埋之前睇post有ching話唔好揀有encryption既harddisk 點解呢?

其實都係撞手神姐 要壞果陣就聲都吾聲壞 你想佢壞換過只 佢可以同你捱多十年都得