[技術討論] 新買Harddisk可以點開光?

係咪一買返來就用得?點樣趁七日換貨期內check佢 有無bad sector?
點樣可以令佢耐用d?
有無話用咩軟件Format佢?定係用win10開 partition 已足夠?

電腦新手,咩都唔識

係咪一買返來就用得?點樣趁七日換貨期內check佢 有無bad sector?
點樣可以令佢耐用d?
有無話用咩軟件Format ...
davisybw 發表於 2016-12-5 00:38

用smartmontools行一次Extended Self-test就可以,如果Pass咗就等於無Bad Sector。

個指令語法係 smartctl x: -t long,而x:係你個磁碟嘅代號,整個過程需時因應硬碟大小而不同,2TB大約要2個鐘先至完成,詳情可以參考我嘅舊Post

適用於所有牌子?

適用於所有牌子?
davisybw 發表於 2016-12-5 00:52

係,全部牌子嘅HDD嘅Firmware都有自我檢查功能。

網上有編文章樓主可以讀一下:
http://www.reader.idv.tw/2014/06/smartmontools.html

想硬碟耐用啲,最重要係唔可以著咗嘅時候震蕩隻硬碟,同埋情況許可就比最穩定嘅電源比佢,其餘嘅就聽天由命,硬碟話壞就壞無得避,最緊要係啲數據有做好Backup。

至於新碟,如果未用過smsartctl -t long檢查,而又擔心有壞區,先至需要完整格式化一次,否則用Windows 10 開Partition快速格式化已經好足夠。

另外順帶一提Windows Vista或以上嘅完整格式化會全碟寫入零。
https://support.microsoft.com/en-us/kb/941961

用smartmontools行一次Extended Self-test就可以,如果Pass咗就等於無Bad Sector。

個指令語法係 smartct ...
harryytm 發表於 2016-12-5 00:45

Linux可能少人用,Windows都有廠方工具可以做extended Self-test

樓上師兄都提過,最緊要backup!EPC呢到每隔幾日就有人壞硬碟上黎求救,結果不外乎得兩個:(1) 放棄所有資料  (2) 俾幾千蚊去做資料修復

Linux可能少人用,Windows都有廠方工具可以做extended Self-test
computer1975 發表於 2016-12-5 10:08

Smartmontools係有Windows版嘅

我多數full format一次

點樣可以令佢耐用d?
有無話用咩軟件Format ...
davisybw 發表於 2016-12-5 00:38

開光?
用螺絲批紐開佢?
哂下太陽,再山反埋?